Az egészségügyi szakdolgozók úgy érzik, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg kéréseiket a bérrendezésről, az új szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban őket érintő anomáliákról, a méltánytalan bánásmódról és a kiszolgáltatott helyzetükről - közölte a MESZK, amely a július 31-ére, a budapesti Hősök terére összehívott nagygyűléssel kíván üzenni a döntéshozóknak.

A demonstrációhoz korábban csatlakozott már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete: kérték tagjaikat, hogy vegyenek részt a rendezvényen. Most az öt magyar szakszervezeti konföderáció is jelezte, szolidáris és támogatja az egészségügyi szakdolgozói kamarát.

"Az öt országos szakszervezeti szövetség (a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége) az új egészségügyi jogviszonyt előzetes társadalmi egyeztetés nélkül bevezető döntés ellen korábban határozottan tiltakozott, a vonatkozó törvény elfogadását követően pedig beadvánnyal fordult a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (ILO), annak érdekében, hogy az álláspontjuk szerint nemzetközi kötelezettségvállalást sértő új jogszabályt módosítsák" - írta az öt szakszervezeti konföderáció közös közleményében.

"A július 31-ei demonstráció résztvevői az elmúlt negyedévben, különösen a Covid-19-es járvány vészterhes napjaiban megtapasztalták az új szolgálati jogviszonyból is adódó nehézségeket és mindennapi igazságtalanságokat. Ezért a legkevesebb, hogy a MESZK most azt követeli: érdemi tárgyalások kezdődjenek az egészségügyi szakdolgozók helyzetének rendezéséről. A konföderáció-vezetők egyetértenek abban, hogy az egészségügy Magyarország kiemelten fontos közszolgáltatása, az itt dolgozók teljes körének méltó anyagi és erkölcsi megbecsülése mindannyiunk érdeke. A szakszervezetek helye e pillanatban a MESZK támogatása mellett van" - áll a szakszervezeti vezetők közös közleményében.

Frissítés

A legnagyobb hazai gyógyászati segédeszköz szakmai szervezet, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) is támogatja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara akcióját, jobb munkakörülményeket, biztonságos munkaeszközöket és béremelést követelve - közölte a FESZ, amely tagjait az egészségügyi szakdolgozókkal együtt július 31-ére a Hősök terére hívja. Erről itt olvashat.