Hová lett a csempészcigaretta? – teheti fel a kérdést bárki, aki rápillant az idei esztendő statisztikáira. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos közlése szerint ugyanis január eleje és június vége között nagyjából 8500 esetben intézkedtek dohánytermékek ügyében a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók, ami jóval elmarad a tavalyitól - írja a Világgazdaság.

Az adóhatóság hálóján fennakadt cigarettaszállítmányok feketepiaci értéke egymilliárd forint körüli, a dohánytételeké pedig 425 millió forint lehet. Fél év alatt tehát másfél milliárd forint értékben foglalt le a NAV illegálisan behozott vagy így előállított dohányárut.

A mostani mennyiség azonban jócskán elmarad a korábbi esztendők adataitól, a tavalyiétól meg különösen. 2021-ben ugyanis az első hat hónapban a forgalomból kivont dohánytermékek együttes értéke meghaladta a kilencmilliárd forintot.

Még a drogok áramlása is leállt

Azt egyelőre csak találgatni lehet, mi áll az idei látványos csökkenés hátterében. Az biztos, hogy a csempészet kifizetődő tevékenység, erre utal, hogy az ukrán–magyar határ mentén tevékenykedő bandák az utóbbi időben nemegyszer drónokkal röptették át az árut, vagyis költöttek az üzletükre.

Kérdés azonban, hogy a háború miképpen szólt közbe. A koronavírus-krízis már megmutatta, hogy a csempészetnek nem tesznek jót a rendkívüli helyzetek és az azokra adott szigorú hatósági válaszok. Az elmúlt két évben a járványügyi szabályok megtartását akkurátusan vizsgálták világszerte, emiatt pedig egyes térségekben időlegesen még a kábítószer-csempészet is leállt.