Június 1-óta felmondhatnak az egészségügyben dolgozók, így már nem vonatkozik rájuk a koronavírus-járvány idején bevezetett moratórium. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint 2022. június 7-ig a 110 398 fő egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyből mindösszesen 330-an vagyis a dolgozók csupán 0,3 százaléka jelezte, hogy megszünteti az egészségügyi szolgálati jogviszonyát és felmond - írja a Magyar Narancs.

Összesen 18 705 orvos közül 35-en , 72 433 egészségügyi szakdolgozóból pedig 230 fő jelezte felmondási szándékát.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint ősszel fognak tisztábban látni mert, ha valaki felmondott, akkor nyáron még a felmondási idejét tölti. Véleménye szerint sokan megvárják a nyár végét a felmondással; ha ugyanis munkahelyet váltanak, a próbaidő alatt nem mehetnek szabadságra.

A kamara elnöke nem számított tömeges szakápolói felmondásra, úgy véli, inkább a hosszú évek óta tartó, folyamatos és lassú elszivárgás folytatódik. A külföldi munkavégzéshez szükséges jóhírnév-igazolási kérelmek száma átlagosan heti öt-nyolcra tehető, az elmúlt másfél hónapban pedig egy-kettőre csökkent - mondta a MESZK elnöke.