"Mától átmenetileg az Elműtől vásárolja a Főváros az áramot, miután eddigi szolgáltatónk, a JAS Zrt. nem bírta az energiaárrobbanással járó terheket, és elvesztette a kereskedelmi engedélyét. A háromszorosára növekvő energiaárak érzékenyen érintik Budapestet is, de természetesen folyamatosan biztosítjuk a közvilágítást és a közműcégeink áramellátását" - kezdte Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

Főként a földgázárának emelkedése miatt jelentősen nőttek az áramköltségek Európa-szerte. A Gazprom akadozó ellátása miatt októberben a földgáz másnapi piaci árai túlnyomórészt a 90-100 euró/megawattóra (MWh) sávban mozgott, de novemberben egy átmeneti gyengülés után újra nőttek a földgázárak. Ezt követte le a villamosenergia is. A fővárosi önkormányzat beszállítója ezt a szintet már nem tudta tartani, de sok más város közüzemi cége is szenved a drágulástól.

Decemberben egyelőre piaci forrásokból szerezzük be a város üzemeltetéséhez szükséges áramot, január 1-től pedig a Főváros csatlakozik az egyetemes áramszolgáltatáshoz.

- jelentette be szerdán a főpolgármester.

Az egyetemes áramszolgáltatás a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik  igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók. Az egyetemes szolgáltatásban  többek között szerződéskötéshez, ügyfélszolgálatok széles körben történő elérhetőségéhez, jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti számlázáshoz, téves számlázás, továbbá túlfizetés esetén visszatérítéshez, panaszkezeléshez, tájékoztatáshoz, védendő fogyasztók esetén különleges jogokhoz, bizonyos esetekben (például garantált szolgáltatások esetén) pedig kötbérhez való jogok illetik meg a felhasználót. Lényegében ennek köszönhető a lakossági rezsicsökkentés is.

Bár a gazdasági szereplőknek nincs erre lehetőségük, Gulyás Gergely még november közepén jelentette be, hogy az önkormányzatok jogosultak lesznek erre. Karácsony most közölte, az egyetemes szolgáltatást nyújtó állami MVM-től pedig megkapta a befogadó nyilatkozatot a budapesti városvezetés.

"Az MVM fix áron adja az áramot, jelenleg ez a legolcsóbb forrás. Reméljük, a kormány nem lassítja, vagy akadályozza a Budapest működtetéséhez szükséges áramellátást" - zárta bejegyzését Karácsony Gergely.