Az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar és a lengyel kormányok kifogását az ellen, hogy a meglévő jogbiztonsági mechanizmusok mentén akár költségvetési büntetéseket lehessen alkalmazni tagállamokkal szemben.

"Az uniós költségvetés védelmét szolgáló intézkedések: a Bíróság teljes ülése elutasítja a Magyarország és Lengyelország által benyújtott, az uniós költségvetésből származó finanszírozás igénybevételét a jogállamiság elveinek tagállamok általi tiszteletben tartásához kötő feltételességi mechanizmus ellen irányuló kereseteket"

 - áll a szerdán ismertetett ítéletben.

Az EP-ben az ítélethirdetést követően Petri Sarvamaa (EPP, Finnország), társ-jelentéstevő
Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spanyolország), társ-jelentéstevő, Cseh Katalin (Renew, Magyarország), árnyékjelentésevő, Daniel Freund (Greens/EFA, Németország) árnyékjelentésevő egyaránt arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul hozzon akár büntetőintézkedéseket is a jogbiztonság védelmében. Kifejezetten veszélyesnek minősítették annak a lehetőségét, hogy ha a Bizottság késlekedne az itthoni április választásokig, mivel azonnal fel kell lépni az „autoriter” rendszerekkel szemben. A Bizottságnak 14 hónapja volt mérlegelni a helyzetet, most már semmilyen mentsége nincs arra, hogy várjon - mondták.

Varga Judit igazságügyi miniszter politikai lépésnek minősítette az EUB ítéletét. Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott a magyar és lengyel kereset kapcsán. A döntés élő bizonyítéka annak, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával. Az ítélet egy újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen, mert a nyár folyamán elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényünket – reagált a miniszter egy Facebook-posztban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményben üdvözölte az EUB döntését. Most a testület alaposan át fogja tanulmányozni az ítéletet a következő hetekben lehet várni iránymutatást arról, miként lép fel az EB a jogbiztonság fenntartása érdekében.

Az ítélet nyomán a magyar gazdaságból jelentős mennyiségű uniós forrás eshet ki. Az ítéletről és az ügy hátteréről ebben a cikkünkben olvashat.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.