Az év második felében a kormány megköti a partnerségi megállapodást az Európai Unióval, így megnyílik a lehetőség az uniós források kifizetésére - közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az MTI szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését.

Mintegy 10 ezer milliárd forintnyi forrás érkezik az operatív programok keretében, a vidékfejlesztési források pedig további 4 ezer milliárd forintot jelentenek. Az a cél, hogy további késedelmet ne szenvedjenek az önkormányzatok által eltervezett fejlesztések - tette hozzá.A megyeszékhelyek nem csupán közigazgatási központok, hanem az adott térség gazdasági központjai, így fontos, regionális szerepet játszanak a foglalkoztatás és a közszolgáltatások biztosításában. A fejlettségük meghatározza az egész régió életszínvonalát, ezért a megye- és járási székhelyek a területfejlesztés fontos alapegységei. 

Az uniós forrásokról szóló egyezség nemcsak a települések szempontjából nagyon fontos, hanem a forintárfolyamnak is. A forint a Magyar Nemzeti Bank keddi váratlan, 185 bázispontos kamatemelése előtt korábban soha nem látott mélységbe került, az euróért több mint 400 forintot kellett adni például hétfőn. Piaci szempontból pedig a kamatemelés mellett az uniós egyezség is fontos a forint stabilitása szempontjából - erről írt keddi posztjában Zsiday Viktor befektetési szakember. Többek között arról írt, hogy a Brüsszellel való megállapodás nélkül eurómilliárdoktól esne el Magyarország, emiatt leállhat a növekedés, így veszélybe sodródna a költségvetési stabilitást, és nagyon beszűkítené az idehaza elérhető deviza mennyiségét.