Idén csaknem százmilliárd forint értékben írtak ki innová­ciós célú pályázatokat, a 2021-2027-e uniós költségvetési ciklusban azonban akár az 500 milliárd forintot is meghaladhatja az e célra szánt összeg - derül ki abból az interjúból, amit Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója adott a Világgazdaságnak. Már nyilvános, hogy Vinop 2.1.2-21 kódszám alatt januárban 136 milliárd forintnyi felhívás jelenik meg.

A kutatás-fejlesztési pályázatoknál az innováció megvalósításához kapcsolódó technológiai berendezésekre, bérekre, anyagra és szolgáltatásra lehet a támogatást igénybe venni. Budapesten kívül az összes megyéből lehet pályázni. A vállalkozások méretkategória szerint 50 millió-1 milliárd forint támogatásra jelentkezhetnek. A mikro- és kisvállalatoknál akár a 70 százalékot is meghaladhatja a támogatási intenzitás, amely a cégméret növekedésével csökken.

Jellemző, hogy 2020-ban összesen nem volt akkora összegű pályázati program, mint amekkora januárban várható. A leginkább várt visszatérő újdonság, hogy minden bizonnyal tartósan visszakerül a zöldmezős építési beruházások támogatási lehetősége a pályázati kiírásokba. A hatóság bőkezű, akár kétmil­liárd forint értékben is hajlandó egy-egy projektet támogatni. Az intenzitás 50 és 70 százalék között változik.