A Reuters egy belső dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy az Európai Bizottság a közbeszerzési rendszer reformját kérte Magyarországtól a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében. És mindezt még azelőtt kellene végrehajtania a kormánynak, mielőtt az EU járványügyi helyreállítási alapjának, a Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RRF) eurómilliárdjai elérhetővé válnának az ország számára.

Az RRF keretében a tagállamok számára 750 milliárd euró áll rendelkezésre a következő években, amelyet a gazdaság talpra állítására, digitalizálásra és a zöld gazdaságra történő átállásra kell fordítani. Ebből Magyarországnak 6,3 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás járna.

Az Európai Bizottság a január 26-i keltezéssel ellátott dokumentum szerint konkrét jogszabályi változásokat is megjelölt, amelyeket az Orbán-kormánynak végre kellene hajtania.

A dokumentumban az Európai Bizottság kijelenti, hogy "a közbeszerzésekben a verseny a gyakorlatban elégtelen", amelyek olyan "rendszerszintű szabálytalanságokra" vezethetők vissza, amelyek 2019-ben az uniós strukturális alapok fennállása óta a legnagyobb mértékű korrekciót eredményezték.

A dokumentum különösen az adatok átláthatóságát és hozzáférésének javítását jelöli meg, miután a Bizottság véleménye szerint ez fairebb és nyitottabb közbeszerzési eljárásokat eredményezne.

A Reuters az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF által készített jelentésre hivatkozva megjegyzi, hogy Magyarországon a 2015-2019-es időszakban az uniós forrásoknak közel 4 százalékát költötték el szabálytalanul, miközben az uniós átlag 0,36 százalék volt. A második legrosszabb eredmény Szlovákiáé volt 0,53 százalékkal (!).

A dokumentumban a Bizottság a szükséges jogszabályi változtatások között említi a nagyobb átláthatóságot, a valós versenyt az ajánlattevők között, valamint az elszámoltathatóságot a csalás elkerülése és a szabálytalanul elköltött támogatások visszafizetése érdekben.

A magyar kormány a Reuters dokumentummal kapcsolatban e-mailben feltett kérdésére egyelőre nem reagált - olvasható a cikkben.

A tagállamoknak az RRF-ből rendelkezésre álló forrásainak elköltésére egy nemzeti helyreállítási tervet kell elkészíteniük, amelyet az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell. A magyar kormány tervei itt találhatóak.