Gyorsan töltik fel a hazai kereskedelmi földgáztárolókat: naponta 18 millió köbméterrel gyarapodik a készlet - írja a Magyar Nemzet. A befogadók töltöttsége megközelíti a 60 százalékot, ami azt jelenti, hogy összesen hozzávetőleg 2,6 milliárd köbméter földgáz van bepumpálva.

Ez a készletszint szokatlanul magas. Tavaly például október közepén érte el a töltöttség a 45 százalékos arányt, ami kétmilliárd köbméter körüli mennyiséget jelentett. A mostani adatok azonban megtévesztők, a kormányzat ugyanis a napilag értesülései szerit nem a magyar lakosságnak halmozta fel a tartalékok jelentős részét, hanem az orosz állami gázipari óriásnak, a Gazpromnak végez bértárolást.

A kormány még július elején állapodott meg a céggel a gáz magyarországi betárolásáról. Az egyezséget sajtóhírek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kötötte Moszkvában a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel.

A kabinet nem közölte, mekkora gázmennyiség befogadásáról szól a szerződés, értesüléseik szerint azonban egymilliárd köbméter gáz bértárolásáról lehet szó. A Gazprom készleteivel csak az orosz vállalat rendelkezhet, amely vélhetően valamelyik térségbeli országnak, például Szerbiának ad majd el a tartalékából.

(A nyitókép forrás: Shutterstock.com)