Az osztrák közszolgálati médiacsoporthoz tartozó Ö1 rádió gazdasági podcastjának vendége volt a napokban Marcel Haraszti topmenedzser, aki a német Rewe kiskereskedelmi csoport osztrák leányát vezeti, vagyis hozzá tartozik többek között a Penny és a Billa élelmiszer-, illetve a BIPA kozmetikai cikkeket áruló boltlánc is.

A beszélgetés fő témája az élelmiszer-infláció volt. Haraszti többnyire azokat az állításokat ismételte meg, amelyeket a kiskereskedelmi láncok vezetői az elmúlt időszakban sokszor elmondtak, például azt, hogy a boltláncok – egyes politikusok véleményével szemben – szerinte nem nyerészkednek az élelmiszerek drágulásán, mert a költségeik nagyon megugrottak - idézi a G7.hu a podcastot.

Amikor a riporter megkérdezte, hogy mi a véleménye arról, hogy az alapélelmiszerek árát rögzíteni kellene, Haraszti azt válaszolta, hogy

ez természetesen totális hülyeség.

Majd indoklásként rögtön fel is hozta „más országok, például Magyarország” esetét, ahol a vásárlók élnek a lehetőséggel, felvásárolják az árstopos termékeket, és ez áruhiányhoz vezet.Ezek után pedig az emberek kénytelenek más termékeket vásárolni. Az állami árszabályozás nem működik – szögezte le.

A menedzser az áfacsökkentést tartja a megfelelő lépésnek, az a tapasztalatok szerint meghozza a várt eredményt.

Csütörtökön a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy június 30-ig maradnak az árstopok.