"Lesz új ellenzék, ti vagytok az új ellenzék. Egyetlen pártnak sincs százezer tagja. Ti mindannyian részt vehettek az új ország építésében, mindannyiótoknak feladata van" - mondta el beszédében Márky-Zay Péter, Hódmezővásárhely nem régen megválasztott ellenzéki, de független polgármestere a szombati tüntetésen. Ő szerinte ki lehet a jelenlegi kormány ellen, amelyet egy elnyomó rezsimként jellemzett.

"A történelem bebizonyította, hogy egyetlen elnyomó rendszer sem tart örökké, és még az sem biztos, hogy a bukásához négy évet kell várni" - fogalmazott a politikus. Főszonokként arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszert nem tartja demokráciának, amelyet az EBESZ is kijelentett a választásokról szóló jelentésében. A szervezet azt írta, hogy a kormány médiatúlsúlya és a választási rendszer eleve igazságtalan.

A jelenlegi kormány leváltásához szerinte a teljes összefogás a recept, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen esélyes ellenzéki jelölt legyen, valamint minden szavazókörbe jusson ellenzéki delegált. "Harcolni fogunk az ellenzék széthúzásában érdekelt fideszes ügynökök ellen, harcolni fogunk a médiatúlsúly és a gyűlöletkampány ellen" - mondta beszédében.

Az embereknek pedig azt mondta, hogy sokan vannak, akik nem mernek szót emelni a kormány ellen, mert attól félnek, hogy ők lesznek áldozatok. De szerinte nem szabad ezt hagyni. "Aki mostantól kezdve a legkisebbet is bántja közülünk, annak mindannyiunkkal kell szembenéznie" - jelentette ki Márky-Zay, aki hozzátette, ha mindenki kiáll egymásért, akkor "holnap megdől ez a hatalom".

Ugyanerről a gondolatról beszélt korábban az esemény egy másik szónoka, Gyetvai Viktor diáktüntető azt mondta: "Amikor bárkit megtámadnak, amikor le akarják igázni a következő független médiát, amikor bárki magyar állampolgárt vagy civil szervezetet támadnak, menjünk az utcára." Ő köszönetet mondott főszervezőként azoknak a diákoknak, akik az elmúlt hónapokban utcára vonultak, hogy kiharcoljanak egy egészséges,működő oktatási rendszert.

"Ez itt a mi hazánk, innen minket nem lehet száműzni, legfeljebb Orbán Viktort a börtönbe" - jelentette ki Gyetvai az Index tudósítása szerint.

Ahogy az lenni szokott az elmúlt időszakban, egy pár száz fős tömeg elindult az Oktogonra a hivatalos esemény vége után, amelyen elénekelték Magyarország és az Európai Unió himnuszait.

A tüntetésről

Szombaton - ahogy egy héttel korábban - ismét jelentős tömeg vonult utcára, hogy a Fidesz-KDNP kormány ellen tüntessen. A pártszövetség a két héttel ezelőtti választáson ismét kétharmados felhatalmazást kapott, a demonstrációt az hívta életre, hogy történt ez úgy, hogy csak a szavazatok kevesebb mint 50 százalékát szerezte meg. A második alkalomra sem hagyott alább a lelkesedés, több tízezren, a szervezők szerint 100 ezernél is többen mentek utcára.

A vonulás a Kossuth Lajos térről indult, innen haladtak a Szabad sajtó útra, pontosabban az Erzsébet hídhoz. Az eseményt támogatta az összes parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki párt, valamint a Momentum is.

A tüntetésen kihirdették, hogy mikor lesz a következő nagy demonstráció is: május 8-án a Kossuth Lajos téren gyűlnek össze, amikor az új kormány elfoglalja posztját.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Zsuzsanna.