Az a tény, hogy az LNG megérkezhet és kiszoríthat csővezetékes gázt az európai piacról, olyan fenyegetést jelentés a vezetékes szállítók számára, melyet figyelembe kell venniük saját termékük árazásakor - mondta a NRGreportnak adott interjújában Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője.

A szakember szerint az LNG akár az orosz gáz és infrastruktúra áraival versenyre kelhet, ezért van az - az olajár csökkenése mellett -, hogy Moszkva a hosszútávú szerződésekben foglalt gázt bizonyos esetekben fele áron adja európai országoknak, mint amennyiért 2012-ben adta.

Kaderják beszélt arról is, hogy Európa ma kétharmad arányban gázimportőr, ám mivel csökkenni fog a kitermelés, ezért az importkitettség a közeljövőben akár 80-85 százalékot is elérheti. A szakértő szerint fontos, hogy megépüljenek a bolgár-görög, szerb-bolgár interkonnektorok és a Balti-országokat összekötő vezetékek, mivel ezáltal az európai gázrendszer képessé válik bárhonnan gázt fogadni, és arra, hogy bármilyen általunk modellezett keresleti vagy kínálati sokk esetén kiszolgálja az európai igényeket. (Az energiahivatal mindenkit megnyugtat: van gáz.)

Ugyanakkor megemlékezett arról, hogy Kelet-Európában a keretrendszer még nem kellőképp piacbarát ahhoz, hogy az országok jól összekötöttek legyenek. Sem a tárolók közös használatában, sem abban, hogy közösen készüljenek vészhelyzetekre. Sok helyen olyan gázszabályozás van érvényben, mely megakadályozza, hogy vészhelyzet esetén a gáz szabadon áramoljon az országok között - mondta Kaderják az NRGreportnak.

Az árakról beszélve elmondta, mára nagyjából eltűnt a Nyugat- és Kelet-Európa közötti árkülönbség. "Bárhonnan is érkezzen a gáz Európába, ahhoz képest az európai árak 10 százalékkal tudnak felfelé vagy lefelé kilengeni. Regionálisan pedig nincs eltérés a kelet- és nyugat-európai árak között - az árkülönbség az Európai Unió és az energiaközösség között alakul ki, nem az unión belül" - fogalmazott Kaderják.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.