Az Országos Bírósági Hivatal Elnökének október 28-tól hatályos ajánlása értelmében a Fővárosi Törvényszék épületeibe belépéskor és a bent tartózkodás ideje alatt mindenki köteles orrot és szájat eltakaró orvosi maszkot vagy munkavédelmi maszkot, textil, illetve más anyagból készült maszkot viselni -  közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

A Hegyvidéki Önkormányzat kulturális és sportintézményeiben november 1-jétől a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése - adta hírül a hegyvidek.hu-ra hivatkozva a 24.hu.

Több egyetem döntött már arról, hogy bevezeti a maszkviselést a zárt terekben, például a pécsi, a debreceni, a szegedi, a miskolci, az egri, a kecskeméti Neumann, a budapesti Pázmány, a Kodolányi a fővárosi campusán, az ELTE és a Zeneakadémia - írta meg korábban az Index. Novembertől a budapesti műszaki egyetemen is kötelező lesz.

Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Gy. Németh Erzsébet kedden jelentette be, hogy szigorítják az idősotthonok elhagyására vonatkozó szabályokat a koronavírus-fertőzés miatt. A lakók november 2-ától csak védettségi igazolvánnyal rendelkező családtagjuk kíséretében hagyhatják el az intézményeket, visszaérkezésüket követően néhány napra izolálják és tesztelik őket - tudósított az MTI. Az intézményekben előírják a kötelező maszkviselést.

A jelenlegi szabályok ugyanakkor a fővárosi önkormányzat nem tudja kötelezővé tenni a közösségi közlekedésben a maszkviselést, de annak viselését ajánlják az utazóknak - mondta tájékoztatóján Karácsony Gergely.

A tudósok is ajánlották

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökségének egyik októberben kiadott állásfoglalásában azt kérték, hogy "zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!" A szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt - olvasható a felhívásban.

A múlt héten a Magyar Orvosi Kamara szintén felhívást tett közzé annak érdekében, hogy az emberek az ünnepi rendezvényeket csak maszkban és védettségi igazolással látogassák.

A kormány nem szigorít

A magyar kormány azonban eddig nem így gondolta, "a járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet" - válaszolta az ATV Híradó kérdésére kedden a Koronavírus Sajtóközpont, hozzátéve, hogy nem szeretnének senkit korlátozni, pláne nem az oltottakat.

Az ellenzék lépést sürget

Az ellenzéki pártok és civilek szerdai közös közleményükben kérik a kormánytól, hogy a járvány megfékezésének érdekében tegyen intézkedéseket. Például tegyék lehetővé, hogy az önkormányzatok és intézmények jogosultak legyenek a maszkhasználat előírására, és a védekezés hatékonyságának érdekében biztosítsanak tömegesen ingyenes antigén gyorsteszteket a lakosság számára.