Aggasztónak látja a tesztpozitivitás növekedését a magyar adatokban Kemenesi Gábor. A vasárnap reggeli adatok alapján ugyanis 24 óra alatt 6819 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg. Összesen 16311 tesztet végeztek, a fertőzöttségi számok alapján így a levett minták 41,81 százaléka igazolta a vírus jelenlétét. Az arány nyolcszorosa annak, amit az Egészségügyi Világszervezet meghúzott határként, aminél még kijelenthető, hogy a vírus kontroll alatt van: 5 százalékos szinthez kötik ezt.

Az arány jócskán meghaladja a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értékét is. Ebben a helyzetben a szervezet szerint növelni kell a tesztszámot, addig, amíg a 12-5 százalékos szintet elérik. Ha ugyanis kiszűrik a fertőzötteket, azzal lassítják, hogy továbbadhassák a betegséget, ami végül a járványgörbe ellaposodásával járna, csökkenne az ellátórendszeren a nyomás. Ausztriában a helyzet jobb, mint itthon, de komoly lazításokat nem hajlandó végrehajtani a kormány.

A járvány kézben tartásától most Magyarország nagyon messze van, mint az az alábbi grafikonon is látszik.

Kemenesi emiatt kiemeli Facebook-bejegyzésében, hogy "utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17% volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40%-ot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára."

A virológus ezért mindenkinek azt javasolja, hogy:

  • kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást
  • alkalmak és időtartam számát is csökkentsük a közösségbe járás (pl: bevásárlás) tekintetében
  • maszk, távolságtartás, kézmosás
  • követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést

"Tegyünk egymásért, tegyünk a kórházakért, az egészségügyi dolgozóinkért, embertásainkért, a munkahelyekért, a gazdaságért és magunkért is. Ne hagyjuk terjedni a vírust, mert mindezt egyszerre veszélyezteti" - teszi hozzá Kemenesi, aki szerint ugyan lehet, hogy az új antigén-tesztek eredményeinél előfordulhat, hogy a betegek bekerülnek a statisztikába, míg a levett minták száma nem, de a lényegen azonban "nem változtatna ez sem, a járvány még nagyon is tart, rendkívüli odafigyelés kell mindenkitől, nehéz tél vár ránk."