A friss adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 13, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Így 2019. január-novemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 6 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

2019. novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

QP | Quality Placement
  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,3 százalékkal nőtt.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,5 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,6 százalékkal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 13 százalékkal bővült. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (16 százalék), a bútor-, műszakicikk- (13 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (7,4 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (7 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (6,5 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (3,2 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,7 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,2 százalékkal emelkedtek.

A hónapban ugyanis az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1082 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 43 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Összességében 2019. január-novemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskerüzletek forgalmának volumene 6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.