"Olyan nincs, hogy valami bio, csak nincs róla papír. Hiszen akkor bármilyen termékre rá lehetne mondani, hogy ökológiai gazdálkodásból származik" - idézi a portál a szakembert.

Az Európai Unió minden tagállamában kötelező valamilyen tanúsítványkereső alkalmazást működtetni, így a vásárlók egy okostelefon segítségével könnyen meggyőződhetnek arról, hogy az adott termék tényleg rendelkezik-e a szükséges igazolásokkal.

Ha ezek megvannak, akkor a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy kosarukba egészséges, vegyszermentes áru került - mondta az alelnök.

Ezt jelzik az elmúlt évek analitikai vizsgálatai is. Évente alig egy-két olyan eset van, amikor valamilyen szennyeződést mutatnak ki a laboratóriumban, az idegen anyag pedig legtöbbször nem a mai korban használt növényvédő szer, hanem a talajba több évtizede vagy akár évszázada bekerült vegyszer maradványa.

Bár sokan azt gondolják, hogy a bio egyet jelent a vegyszermentes termeléssel, a valóságban egy bonyolult gazdálkodási rendszerről van szó, aminek feltételeit európai uniós szabályok fektetik le. Az iparszerű gazdálkodással ellentéten itt elsősorban a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt és nem a betegségek kezelésére vagy a kártevők irtására.