Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány határozott szándéka, hogy a harmadik oltáshoz kötődjön a minél nagyobb mozgási szabadságot adó oltási igazolás érvényessége - mondta a heti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az operatív törzs ezért vizsgálja, hogy a második oltás felvételéhez képest mennyi idő után veszítse érvényét az igazolvány.

Erről konkrétumokat későbbre ígér a kormány, a törzs egy héten belül várhatóan megfogalmazza javaslatait.

Az elmúlt 24 órában 10466 új fertőzöttet regisztráltak, 218-an meghaltak. Kórházban 7450 főt kezelnek, közülük 550-en lélegeztetést kapnak. A kapacitások még bővíthetők, amennyiben erre szükség lesz - mondta Gulyás. Jól halad a harmadik oltások felvétele, eddig több mint 2,6 millióan már teljesen védettek, 6,2 millióan az első, 5,9 millióan a második oltást is megkapták.

A nyilvántartások szerint van még több mint 3 millió ember, akik a második oltást már megkapták, a harmadikat viszont még nem. Őket január közepéig, végéig a regisztrációnál megadott elérhetőségeken megkeresik, és megkérik, hogy a harmadikat is adassák be.

Többek között ezért is, a minél több oltás beadása érdekében újabb egy héttel hosszabb lesz az akcióhét, amikor az oltópontokon akár regisztráció nélkül is fel lehet venni bármelyik oltást.

A következő hónapokban az operatív törzs kidolgozza a részleteit annak, hogy országszerte, hogyan lehet alkalomszerűen oltási napokat is tatani, hogy  valamennyi településen lehetséges legyen mindenki számára oltakozni.

A Pfizer gyógyszergyártó az 5-10 éves korosztálynak szánt oltóanyagból érkezik 2 millió darab a december 13-ával kezdődő héten, a tervezettnél egy héttel hamarabb. Gulyás szerint nem változott a kormány vakcinabeszerzési politikája, és vesznek is többet ha kell. A Szputnyikon kívül jelenleg is minden elérhető, az aggodalom inkább az, hogy ne járjon le a tárolt dózisok felhasználhatósága. A meglévő AstraZeneca vakcinákat ezért a kormány elajándékozza.

A kormány továbbra is az energiaárak mérséklésével igyekszik visszafogni az inflációt - mondta a miniszter. Az igénybevevők körét ezért kiterjesztették a kisvállalatokra és az önkormányzatokra, az igénylők is fordulhatnak egyetemes szolgáltatókhoz. Jövő év végére reméli a kormány, hogy ezek az intézkedések a jegybanki lépésekkel összhangban visszaterelik egy mérsékeltebb pályára a magyar inflációt.

A kérdésekre válaszolva Gulyás elmondta:

  • Vizsgálja a kormány annak lehetőségét, hogy miként avatkozzon bele a műtrágyaárak alakulásába, mivel indokolatlannak tartják a Nitrogénművek által diktált árazást.
  • Szükséges lesz az infláció alakulása nyomán módosítani a 2022-es költségvetésen. Ennek részletei a Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentésének függvénye.
  • Az uniós pénzek visszatartását továbbra is politikai lépésnek tekinti a kormány, addig is a korábbiaknak megfelelően megelőlegezi a támogatási pénzeket.
  • A kormány azzal számol, hogy karácsonyra nem kell korlátozásokat bevezetni.