A járvány második hulláma elérte Magyarországot is - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón. Emiatt a szerdai kormányülés jó része ezzel foglalkozott.

Az országnak működnie kell, miközben a lehető legkevesebben haljanak meg - ez az újabb lépések két fő célja. Az újabb intézkedéseket már beharangozta Orbán Viktor kormányfő péntek reggel.

A miniszter szerint pár napon belül meghatározzák a koronavírusteszt hatósági árát. A piacon hatalmas árkülönbségek voltak. Olyan hatósági ár lesz, amennyiért beszerezhető, de nem jelent többszörös hasznot a szolgáltatóknak. Az egészen biztos, hogy a jelenlegi 30 ezer forintnál alacsonyabb lesz az ár. A munkahelyi tesztek állami támogatásán is el lehet gondolkodni.

A maszkviselés szigorításán a kormány is gondolkozik, egyetértenek Karácsony Gergely főpolgármesterrel abban, hogy Budapesten szigorítsanak, például a moziban és a színházakban, és jobban szankcionáljanak, ha valaki megsérti a szabályokat.

A kormány úgy látja, hogy a járvány elleni küzdelemhez biztosított a kórházi ágykapacitás, van elég maszk, kesztyű és lélegeztetőgép is. A járvány elleni védekezésre tízezer milliárd forint áll rendelkezésre - fogalmazott a szóvivő. Az eddigi gazdaságpolitikai intézkedések együttesen 2207 milliárd forintot tesznek ki, a hitelmoratórium 3000 milliárd forintos tartozást érint, 2100 milliárd forint az új tőkeprogramok kerete, az NHP Hajrá pedig 1500 milliárd forintos keretet biztosít. Így is 6,1 százalékos volt az első féléves recesszió.

Magyarországon 4,7 százalék volt a júliusi munkanélküliség, a hónapban 4 millió 460 ezren dolgoztak (az augusztusi adatokra még egy hetet várni kell), ez európai összehasonlításban is nagyon jó eredmény - tette hozzá Gulyás. Elmondta azt is, hogy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a járvány elleni védekezésre.

A cégek szabadon dönthetnek arról, hogy milyen mértékben állnak át a távmunkára. Annak örülünk viszont, ha a gazdaság a normál rendben működik - fogalmazott egy kérdésre válaszul Gulyás.

Az idősek számára fenntartott vásárlási védősáv ügyében a kormány szem előtt tartja a nemzeti konzultációban született válaszokat.

Arra a kérdésre, hogy az operatív törzs újra tart-e rendszeresen sajtótájékoztatót, a kancellária első embere azt mondta: ez megfontolandó, főleg ha ilyen mértékben nő a fertőzésszám. Azt még nem tudják, hogy ez napi vagy heti tájékoztató legyen-e.

Egy másik kérdés kapcsán pedig azt mondta a miniszter, hogy a ma reggeli információi szerint az ORFK nem értelmezi a bérvadászatot üzleti útnak - bár erről nem látott még hivatalos papírt. Ez arra utal, hogy karantén nélkül a külföldi bérvadászok sem léphetnek be Magyarország területére.

A Magyar Bankszövetséggel tárgyal a kormány a hitelmoratórium meghosszabbításáról, ám Gulyás további részleteket nem árult el.

Gulyás úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi állás szerint novemberben kapják meg a nyugdíjasok az inflációemelkedés miatt nyugdíjkompenzációt.

Mérlegeli a kormány, hogy külföldi mintára a karantén idejét 14 napról 10 napra csökkentse.

Az egészségügyben tavasszal visszaléptették az idős dolgozókat, az oktatásban 65 év feletti tanár kevés van (1 százalékát teszik ki a teljes létszámnak), náluk indokolt megszüntetni a munkavállalási kötelezettséget. Az iskolákban bevezetik a testhőmérséklet-mérést, ez megfelel a WHO-protokollnak, de nem indokolt tesztelni minden tanárt.