Összesen mintegy 10 millió dózis áll rendelkezésre az országban. A kormány szeretné, ha 4-5 millióan felvennék a harmadik oltást, de ha mindenki Pfizert kér, akkor is lesz elegendő - mondta Gulyás Gergely miniszter a testület előtt az MTI beszámolója szerint. 

A védelmi igazolványokhoz kötött szolgáltatások körének meghatározása függ a járványhelyzet alakulásától. Vannak előrejelzések, amelyek szerint a járvány negyedik hulláma lassan stagnáló, majd enyhülő szakaszba jut - tette hozzá. 

Milyen hatása van a harmadik Pfizer-dózisnak?

A napokban a vakcinát a Pfizerrel közösen kifejlesztő BioNTech egyik alapítója, Ugur Sahin  nyilatkozott arról, hogy a harmadik, megerősítő oltás amellett, hogy helyreállítja koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védelmet, megerősíti a szervezet védekező rendszerét és fokozza az immunválaszt. Az eddig megjelent vizsgálatok, adatok, köztük az Izraelben összegyűjtött adatokból az látszik, hogy a "frissítő" oltás után a felnőtteknél húszszor ritkábban fordul elő megbetegedés, a súlyos lefolyású betegséggel szemben pedig 97 százalékos védelmet nyújt. 

A BioNTech vezetője a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcináról azt is elmondta, hogy a frissítő adag segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét.