A koronavírusos túlsúlyos, főleg serdülő korú gyerekek közül többen vannak, akiket már lélegeztetni kell a vírus szövődményei miatt. Erről Velkey György a Bethesda Gyerekkórház igazgatója beszélt híradónknak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke pedig arról beszélt, hogy egy év alatt itthon nagyjából 100 ilyen gyerek volt. Az egyesület azt kéri az országos tisztifőorvostól, hogy vegyék előre az oltási sorrendben a krónikus beteg gyerekeket - számolt be az RTL Klub Híradó.

A szervezet jelezte, hogy pontos adatok nincsenek, de egyre többen igényelnek nem invazív lélegeztetést, főként a serdülők közül. Vagyis őket maszkon át kell lélegeztetni. 

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ezért azt javasolja, hogy az oltási sorban vegyék előre a gyermekeket, legalább a 16 évesnél idősebbeket. Utóbbi csoportot azért is lehetne beemelni az oltási programba, mert esetükben már igazolt, hogy hatásos náluk a Pfizer/BioNTech-féle oltás. A szervezet fontosnak tartja, hogy a szívbeteg, cisztásfibrózisos, cukorbeteg, Down-szindrómás gyerekeket beoltsák. 

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Szövetségének elnöke szerint az érettségizőket mindenképpen be kellene oltani az elsők között. "Meg lehetne oldani ezt az egész félelemszituációt, amit az érettségi szül" - tette hozzá.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a hatóságoknak érdemes figyelembe venni, hogy olthatók-e a 18 évnél fiatalabbak. Az RTL Híradónak nem válaszolt az operatív törzs a gyerekek oltásával kapcsolatban feltett kérdésekre.