Az iskolaorvosok mellett a háziorvosok bevonásával kezdődhet meg tanévkezdéskor a 12-18 évesek koronavírus elleni oltása az oktatási intézményekben - tudta meg a Népszava az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). Elárulták azt is, hogy az eredetileg augusztus utolsó két napjára tervezett oltás felvételére még szeptember elején is lesz lehetőségük a 12 év feletti diákoknak.

Ennél több konkrétumot azonban nem árultak el. A részletekről "időben" tájékoztatást fognak adni.

Az eddig történtek azonban zavarosak. Az iskolaigazgatók korábban arról kaptak értesítést, hogy augusztus elejéig derítsék ki, az adott intézményben hány szülő igényelné 12-18 éves gyermekének a Pfizer oltást, amelynek felvételére augusztus 30-án és 31-én lenne lehetőség. Az erről szóló utasítást azonban gyorsan visszavonta az Emmi.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke azt mondta, hogy az igényfelmérések augusztus közepe után kezdődhetnek meg, mivel az augusztus eleji időpont túl korai lett volna. Az Emmi nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet az iskolai igényfelmérés. Horváth Pétert azt mondta: az intézményvezetők egyelőre nem kaptak újabb utasítást az iskolai oltások szervezésével kapcsolatban.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szintén nem tud arról, hogy az iskolákat tájékoztatták volna a tanévkezdésre tervezett oltás lebonyolításáról, ami véleménye szerint aggasztó, hiszen már csak két hét áll rendelkezésre az igények felmérésére, az oltási akció megszervezésére.