A jövedéki adó újraszabályozásának köszönhetően formálisan megszűnt az energiaadó, ezért idén ismét eggyel kevesebb, összesen 58 adó létezik hazánkban - írja közleményében az ügyvédi iroda.

Más kérdés, hogy - miként azt a jövedéki adó esete is mutatja - számos jogszabályban több, egymástól eltérő jellegű adó is felfedezhető. Erre kiváló példa a helyi adókról szóló törvény idén január 1-jétől hatályos módosítása, amely az építményadó keretében bevezette a "plakátadót". Ez a reklámhordozót mint új adótárgyat nevesíti és arra az önkormányzatoknak négyzetméterenként 12 ezer forintos maximális adómértéket enged megállapítani. Mivel azonban ennek sem a tárgya (ingatlan) sem az alapja (terület) nem tér el jelentősen az építményadóétól, ezért külön adófajtának nem tekinthető - írják a szakértők.

Még több áfa

A bevételi lista tetején nincs meglepetés: az áfából 2017-ben több mint 3500 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. Ez az adónem az előző évhez képest úgy produkált 7 százalékos bevételnövekedést, hogy közben folyamatosan bővül a kedvezményes termékek, szolgáltatások listája. Míg ennek részben oka lehet a növekvő fogyasztás és a lassanként beinduló infláció is, legalább ilyen fontos a hatékonyabb beszedés. Az online számlázás évközi bevezetése ráadásul újabb lökést adhat az áfabevételek növekedésének.

Tao: kicsi a bors, de erős

2017-től a korábbi 10/19 százalékos sávos mértékről 9 százalékosra csökkent a társasági adó. Mindeközben az abból származó bevétel (mintegy 625 milliárd forint) az előző évihez képest relatíve kismértékben, 8,5 százalékkal csökkent és messze fölötte van a 2015-ös bevételi adatoknak. Ránézésre tehát a kevesebb lehet több is. Ugyanakkor a 2018-as, 40 százalékkal alacsonyabb bevételi előirányzat (363 milliárd forint) azt jelzi, hogy az időszakos, vélhetően a növekedési adóhitelből származó tételek jelentősebben torzítják az adatokat - áll a közleményben.

Eva, kata, kiva: átrendeződés

A kisadókat áttekintve szembetűnő, hogy tavaly először több bevétel (98 milliárd forint) származott katából mint evából (64 milliárd forint), miközben a kivából származó bevételek (22 milliárd forint) a megelőző évhez képest 65 százalékkal nőttek. Úgy tűnik, hogy az adókormányzat intenzív marketingkampánya lassan beérik és az adózók megértik-megszeretik az új, egyszerűsített adónemeket. Ugyanakkor a 2003-ban bevezetett evából még annak ellenére is jóval több bevétel származik, mint a kivából, hogy kifejezett adómegtakarítás már nemigen érhető el vele a társasági adóhoz képest - vélik a szakértők.

Láthatatlan mikroadók

Az adórendszer értékeléséhez továbbra is érdemes kiemelten figyelni a kisadók vagy kicsi bevételt hozó adók sorsát. Ebben a körben nincs változás, mert a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj a 2017-es előzetes adatok alapján is hozta a negatív rekordot: ezúttal 29 millió forint bevételt termelt egy év alatt.

Mit hoz a jövő?

A jövő akár izgalmasan is alakulhat az adófajták szempontjából - véli az iroda. A választásra készülő egyes pártok ugyanis az adófajták csökkentését tűzték zászlajukra; miközben programjaikban legalább 9 új adónem ötlete is felmerül. Így nem kizárt, hogy jövőre olyan új adónemekkel találkozhatunk, mint a "spekulációs adó" vagy az "üvegházgáz-adó", esetleg a "lakatlansági díj".

Adónemek 2018
A forgalmazó és a befektetési alap különadójaKisvállalati adó
A magánszemély egyes jövedelmeinek különadójaKörnyezetterhelési díj
Általános forgalmi adóKörnyezetvédelmi termékdíj
Baleseti adóKözművezetékek adója
BányajáradékKulturális adó
Biztosítási adóMagánszemélyek kommunális adója
Cégautó-adóMunkaerő-piaci járulék
Ebrendészeti hozzájárulásNépegészségügyi termékadó
Egészségügyi hozzájárulásNukleáris hozzájárulás
Egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásNyugdíjjárulék
Egyszerűsített vállalkozói adóPénzbeni egészségbiztosítási járulék
Élelmiszerlánc-felügyeleti díjPénzügyi szervezetek különadója
Energiaellátók jövedelemadójaPénzügyi tranzakciós illeték
ÉpítményadóRegisztrációs adó
Erdővédelmi járulékRehabilitációs hozzájárulás
Földvédelmi járulékReklámadó
GépjárműadóSzakképzési hozzájárulás
Gyógyszerforgalmazók különadóiSzemélyi jövedelemadó
Háztartási munka regisztrációs díjaSzerencsejáték-felügyeleti díj
Helyi iparűzési adóSzociális hozzájárulási adó
Hitelintézetek különadójaTáppénz-hozzájárulás
Hulladéklerakási járulékTársasági adó
Idegenforgalmi adóTávközlési adó
IlletékTelekadó
Innovációs járulékTelepülési adó
JátékadóTermészetbeni egészségbiztosítási járulék
Jövedéki adóTurizmusfejlesztési hozzájárulás
Kamarai hozzájárulásVám
Kisadózó vállalkozások tételes adójaVízkészlet-járulék
Forrás: Jalsovszky

A magyarországi adófajták számának felméréséhez természetesen nem mindegy, hogy mit minősítünk adónak. Nem minden, az állam irányában fennálló fizetési kötelezettség tekinthető adónak. Így például egy eljárási díj nem minősülhet adónak, miként például az autópálya-használati díj sem - jegyzik meg a közleményben. Ugyanígy, a klasszikus társadalombiztosítási járulékok szintén nem adók, mert azok tipikusan maximáltak, vagyis mértékük elvben igazodik az értük kapott szolgáltatáshoz.

A másik oldalról ugyanakkor adónak tekintettünk bizonyos olyan befizetéseket, amelyek ugyan nem közvetlenül az államnak fizetendők, de mégis államilag kikényszerített olyan befizetésről van szó, amely ellenszolgáltatásra nem jogosít. Ennek tipikus példája jelenleg a kötelező kamarai regisztrációs díj - hívják fel a figyelmet.

A kép forrása: Shutterstock.