A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezésére irányuló védelmi intézkedések hatására1 a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93 százalék százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 76 százalék százalékkal csökkent. Az összes vendégéjszaka 76 százalék százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 85 százalék százalékkal volt kevesebb az előző év novemberinél. A belföldi vendégéjszakák száma a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalék százalékkal csökkent.

2020. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 93 százalék százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 20 ezer vendég 75 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 75 százalék százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalék százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.
  • A belföldi vendégek száma 80, a vendégéjszakáké 76 százalék százalékkal lett kisebb. A vendégszám 94 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 238 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 58, az üdülőháztelepeken 76 százalék százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Az éjszakák kétharmadát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 80 százalék százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken és a kempingekben az előző év novemberi forgalom harmada (33, illetve 34 százalék százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balaton turisztikai régiót érintette leginkább.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 85 százalék százalékkal (6 milliárd forintra) esett vissza.

Tavaly novemberben: 1765 kereskedelmi szálláshely, köztük 679 szálloda és 717 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.

Az előző év azonos időszakához képest 2020. január-novemberben a kereskedelmi szálláshelyek 55 százalék százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 75, a belföldiek 36 százalék százalékkal kevesebb (3,6 millió, illetve 9,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az érintett szereplők összes bruttó árbevétele folyó áron 57 százalék százalékkal csökkent, és 225 milliárd forintot tett ki.