Augusztusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2021. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - írja közleményében a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,7 százalékkal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,0 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 7,8 százalékkal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 20, a használtcikk-üzletekben 13, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,7, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,5, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 1,2 százalékkal emelkedett. A forgalom volumene 4,4 százalékkal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 21 százalékkal tovább bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2,3 százalékkal növekedett, míg a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,4 százalékkal csökkentek. Az országos kiskereskedelmi forgalom 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1228 milliárd forint volt, melyből 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben csapódott le. A forgalomnövekedésben szerepe lehetett a hónapok óta 4-5 százalék körül mozgó inflációnak is.

2021. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,4 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.