Fricz Tamás politiológus feleségével szavazni ment, amikor arra lettek figyelmesek, hogy az egyéni jelölteknél ki volt húzva Zsigmond Barna Pál, Fidesz-KDNP-s jelölt neve a szavazólapról. A politikus nem lépett vissza - idézi a portál az origo.hu értesülését.

Jelezték a problémát az illetékeseknek, kérték, hogy vegyék jegyzőkönyvbe az esetet, és kérjenek új szavazólapokat. Fricz azt közölte, hogy a szavazóbizottság tagjai azt mondták neki, hogy 30 hibás szavazólapot töltöttek ki eddig a választók, és már csak 600 új hibátlan szavazólapjuk van, a többi tehát vélhetően hibás.

A szavazást leállították a történtek miatt. A politológus jelezte az Országos Választási Irodának is a példátlan esetet, és arra kérte őket, hogy kövessék figyelemmel a választókerületet. Szerinte előfordulhat, hogy más körzetben is lehúzták a Fidesz-KDNP-s politikus nevét.

A politológus úgy látja, hogy 30 szavazaton is múlhat a választás.

A 24.hu szerint a cikk azt "sugallja", hogy a Békemenetről is ismert politológus szerint ellenzéki csalás ütheti el ebben az amúgy erősen balos választókerületben a kormánypárti jelöltet a győzelemtől. A portál megkereste Fritz Tamást, aki arról számolt be:

Délelőtt 11 óra tájban a feleségével és a fiával érkezett a Babits Mihály Gimnázium 011-es szavazókörébe

  • "a nejem vette észre a hibát, azért nem én, mert előre engedtem őt"
  • "azonnal leállíttattuk a szavazást."
  • a szavazókör, mint az összes többi az országban, reggel 6 órakor nyitott.

Hogyan fordulhatott elő, hogy öt teljes órán keresztül senkinek nem tűnt fel a "csalás"?

Fritz Tamás úgy tudja, a szavazólapokat "kisebb, talán százas csomagokba kötegelik", és vélhetően kizárólag épp az a pakk volt hibás, amiből ők kaptak. Fritzet a bizottság tagjai a helyszínen arról tájékoztatták, hogy 30 darab hibás lap került ki választókhoz. Utóbb, az origós cikk megjelenése után Fritzet azzal hívták, hogy nem 30, hanem 21 lapot érintett a baki.

 

Hogyan keletkezett a hiba?

Fritz szerint úgy, hogy az utolsó pillanatban lépett vissza egy pici párt jelöltje és e párt a papíron a jelöltlista hátulról harmadik vagy negyedik helyén volt, a Fidesz jelöltjének neve viszont a lista elején a harmadik vagy negyedik helyen, és amikor betették a fénymásolóba a lapot, hogy fekete csíkkal kihúzzák a visszalépett jelölt nevét, vélhetően fordítva került be a lap.

És az hogy van, hogy a 21 választó egyike sem vette észre a bakit?  Fritz válasza: Úgy láttam, csak a név feléig ért a fekete csík, így azt gondolom, az elszántabb Fidesz-szavazók megtehették, hogy kibogarászták és odaikszeltek mellé. A nem vagányabb típusú, gyámoltalanabb fideszes szavazók megijedhettek, azt mondhatták, hogy ha ez ki van húzva, annak oka van és nem mertek rákérdezni, illetve enyhén szólva is lehettek mind balosok, merthogy Újpesten vagyunk.

Kérdezték Fritz Tamást, hogy a "csalás" kapcsán ő állította-e az Origónak, hogy "nagyon úgy néz ki, hogy beindult az ellenzék". Fritz válasza: "Nem, én ilyet nem mondtam."