Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megtartotta alakuló ülését Magyarország új kormánya Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke péntek este.

Tájékoztatása szerint első ülésén a kabinet megalkotta a kormány tagjai feladat- és hatásköréről szóló rendeletét, valamint memorandumot fogadott el a kárpátaljai magyarság védelme érdekében, amelyet minden NATO-tagország miniszterelnöke és a szervezet főtitkára számára is eljuttatnak..

A dokumentumban a magyar kormány arra tesz javaslatot, hogy a NATO-tagállamokhoz kötődő ukrajnai kisebbségek tagjai mentesüljenek a kisebbségi jogokat sértő ukrán törvények hatálya alól.

Csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök visszavonta azt a törvénymódosítási javaslatát, amelynek értelmében egyebek mellett megfosztanák ukrán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik részt vesznek más országok választásain, illetve külföldi útlevelet használnak ki-, illetve beutazáskor az országhatáron. Ez főleg a kárpátaljai magyarokat érintette hátrányosan.

Vita van még emellett arról a magyar és az ukrán kormányok között, hogy utóbbi bevezetett egy új oktatási törvényt, amely korlátozza a kisebbség anyanyelvi oktatásának lehetőségeit. Kijev ezzel az orosz kisebbségnek akart keresztbe tenni, de a magyar felet is érinti. A NATO már többször jelezte Budapestnek, hogy a jogszabályra hivatkozva ne akadályozza Ukrajna és a katonai szövetség kooperációját, hanem rendezze a konfliktust kulturált keretek között.