BM közölte, a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) viszont szerintük veszélyezteti az alapjog érvényre jutását akkor, amikor nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

A kormány nevében ezért törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium (BM) az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló és az egészségügyről szóló törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől.

A Magyar Orvosi Kamara egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését

– közölte a Belügyminisztérium.

Úgy fogalmaztak, a kamara „visszaélésszerű magatartása” veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami etikátlan. „A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – vélekedett a BM.

A MOK cáfolja, hogy fenyegetné az orvosokat

A Magyar Orvosi Kamara a szombati rendkívüli kormányinfóra reagálva közölte, nem indítanak etikai eljárást az ügyeleti szerződések aláírása miatt. Vagyis ezzel cáfolják a kormány szombaton elhangzott vádjait. A magyar orvosok jelenlegi nyomásgyakorló akciójában minden kollégájuk önkéntesen vesz részt.

A Belügyminisztérium közölte, törvényjavaslatának célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése, valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése. 

„A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja” – fogalmaztak.

A MOK és a kormány aktuális vitájáról és az új háziorvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatos problémákról, valamint a háziorvosok egyre égetőbb hiányáról korábban ITT írtunk részletesebben.