Újabban már a kórházakban praktizáló orvosokat is toborozzák, nem csupán rezidensekkel próbálják helyettesíteni Győr-Moson-Sopronban a háziorvosokat, akik az országos kamarai tiltakozás résztvevőiként nem írják alá új ügyeleti szerződésüket – értesült a Népszava a levél alapján, amelyet a Győr-Moson-Sopron megyei kórház főigazgatója és orvosigazgatója küldött a kollégáknak.

A körlevélben kérik a kórházban praktizáló orvosokat, hogy jelentkezzenek a rendkívüli háziorvosi ügyeleti feladat ellátására. Ösztönzőként az eredetileg 7-11 ezer forintos óradíjat is több ezer forinttal emelték, Győrben 10-12 ezer forintra, Mosonmagyaróváron pedig 12-15 ezer forintra.

A lap kereste a győri kórház igazgatóját: az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) kaptak végül választ, miszerint közel negyven orvossal zajlik jelenleg a szerződéskötés adminisztrációja.

Amíg nem csatlakozik elég háziorvos, a helyükre jogszerűen más orvosokat, illetve orvosi felügyelet mellett tevékenykedő mentőtiszteket is alkalmaznak a betegek érdekében

– tették hozzá a válaszban. 

Februártól változott meg az ügyeleti rendszer

Idén február 1-én az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint 621 üres háziorvosi praxis volt, ebből 13 praxis 2023. február 1-jén szűnt meg. Az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma 214 volt, február 1-től egy újabb fogorvosi praxis szűnt meg.

Nagy a baj az alapellátásban, erre hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is. Állításuk szerint összesen öt olyan háziorvos praktizál ma Magyarországon, aki 30 év alatti.

Ráadásul a háziorvosok életét a februárban bevezetett új, az OMSZ által irányított ügyeleti rendszer is nehezíti. Ebben egyelőre ugyanis nem sikerült annyi háziorvost bevonni, hogy a nekik szánt feladatot elláthassák.

A MOK küldöttgyűlésén korábban egyhangúlag döntöttek arról, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását tegyék letétbe.

A MOK szerint akár 4500 orvosi is dönthet úgy, hogy letétbe helyezi a szerződését.

Kincses Gyula, a MOK elnöke az új ügyeleti rendszerről elmondta: nem azt mondjuk, hogy az ügyeleti szerződés rossz, ugyanígy, nem az önként vállalt túlmunkával van baj, de az önkéntes túlmunka tartja életben a rendszert, a kollégák ennek a felmondását teszik letétbe. Ez nem sztrájk, vagy a kötelező feladatok megtagadása, csupán az önkéntes feladatok felfüggesztése. De annyira sérülékeny a rendszer, hogy ez is érdemi zavart okozhat – véli a MOK elnöke.