„A Kormány felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, az innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint a pénzügyminisztert a Magyarország és a Norvég Királyság közötti gazdasági kapcsolatok átfogó felülvizsgálatára” – idézi a Népszava a friss kormányhatározatot, ám a szöveg szerint nem kapott semmilyen feladatot a honvédelmi miniszter. Ez azért érdekes, mert a legnagyobb magyar-norvég üzlet a mintegy 410 millió euróra – jelenlegi árfolyamon 145 milliárd forintra – taksált rakétarendszer-beszerzés.

Ezzel a hadseregreform keretében a magyar légtér védelmét akarják biztosítani kiváltva az elavult, orosz rendszert. Márpedig ha ehhez hozzá akarna nyúlni a kormány, akkor Benkő Tibor honvédelmi minisztert, esetleg Maróth Gáspár védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztost is bele kellett volna foglalni a határozatba.

A napilap forrásai valószínűtlennek tartják, hogy a magyar fél a norvég alap körüli viták miatt kitáncol az aláírt szerződésből. Egyrészt a fegyverbe amerikai rakéták kerülnek, másrészt a beszerzéshez a norvégok nyújtanak hitelt, a rakétarendszer jelentős részét, 345,8 millió eurót a Export Credit Norway és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency finanszírozza. Emellett egy egyoldalú szerződésbontás komoly jogi következményekkel járna.

A magyar Exim csoport és KSH statisztikái szerint 2020-ban a magyar gazdaság 200 millió dollár (60 milliárd forint) értékben vitt ki árut Norvégiába, miközben a behozatal 25 millió dollárra (7,5 milliárd forintra) rúgott, vagyis nyolcszor többet szállítottak a magyarországi cégek északra. Magyarán egy kereskedelmi háborúban hazánk húzná a rövidebbet.