A múlthét csütörtök óta tartó megszállás miatt ezrével gyűlnek a menekültek Ukrajna nyugati határátkelőin. Vlagyimir Putyin orosz elnök közel 200 ezer katonája, tömérdek tankja és rakétája, eddig képtelen volt bevenni Ukrajnát. Kijev még kitart, és az ország egyéb nagyvárosaiban is jelentős ellenállásba ütköztek. Nyugati elemzők szerint az oroszok taktikát váltottak, és mostantól nyíltabban tüzelhetnek civilek lakta városrészekre.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének legutóbbi számai szerint több mint 660 ezer menekült hagyta el Ukrajnát keddig. Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint, az évszázad menekültválságává nőheti ki magát Európában az ukrán krízis. A segítségnyújtásból mindenki kiveszi a részét, egy európai ország sem tagadta meg a menekültek fogadását.

Keletről nyugatra, vagy még keletebbre

A legtöbben Lengyelország felé vették az irányt, a BBC gyűjtése alapján a menekültek több mint fele, 453 ezer ember érkezett hozzályuk, és naponta 50 000 további menekülttel számolnak. Őket követi Magyarország majdnem 116 ezer befogadottal, majd az orosz szakadár állammal szintén rendelkező Moldova 79 000-el. Szlovákia 67 000 körül tart, Románia pedig 44 500-nál.

Oroszország már a megszállás megkezdése előtt, elkezdte buszokkal elhordani az embereket a Donyeci-medencében önkényesen kikiáltott mini népköztársaságokból. Mostanra az ENSZ számai szerint közel 43 000-en orosz irányba hagyták el Ukrajnát, és a Putyint egyébként katonailag is kiszolgáló Fehéroroszág területére is menekült 341 ember.

A Ukrajnával határos országokban nincs szükség semmilyen dokumentumra, de hatóságok azt kérik ha lehet legyen náluk valamilyen útlevél, gyermekeik születési anyakönyvi kivonata és bármilyen orvosi dokumentum, ami fontos lehet. A menekült státuszhoz ukrán állampolgárság, vagy valami dokumentáció kell arról, hogy a személy legálisan élt Ukrajna területén.

Helyzet a határfronton

Hazánk egyik legforgalmasabb átkelője Tiszabecs, ahol a Reuters munkatársa arról tudósított, hogy egy gyermekét szorongató édesanya elmondása szerint, ott maradt harcolni, de már a menekülés napján is három barátjuk halt meg egy rakétatámadásban. Azt mondta, vonattal érkezetek, de ha nem gyerekkel lenne, akkor ő is ottmaradt volna.

Lengyelországba Medykán keresztül érkeznek a legtöbben, a menekültek nagy részét az onnan fél órára levő Przemsyl vasútállomásán látják el. Összecsukható ágyakkal és lengyel rozs levessel várják őket. Az ottani hatóságok azt tervezik, hogy humanitárius központokat hoznak létre a határ ukrán oldalán, hogy a hosszú sorokban, akár több mint 2 napig várakozó embereknek is segítséget tudjanak nyújtani.

Még nyugatabbra

Természetesen olyanok is akadnak akik nem állnak meg a szomszédős országokban, valamivel több mint 69 000 ilyen személyről tud az ENSZ. Több vonattársaság ingyenessé tette járatait a menekültek számára, de a WIZZ Air légitársaság is igyekszik segíteni. Márciusban 100 ezer ingyenes helyet biztosít Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és Szlovákiából induló járatain, azoknak az ukránoknak akik tovább utaznának a hazájukkal határos befogadóországokból.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.