mesterséges intelligencia (AI) rövidesen teljesen átalakítja a digitális tartalmakat, 2050-re az online tartalmak akár 90 százalékát is az AI generálhatja – mondta Nina Schick mesterséges intelligencia tanácsadó a Yahoo Finance Live-nak.

Ezt a mesterséges intelligencia egy új formája teheti lehetővé. A chatGPT, vagyis az úgynevezett generatív mesterséges intelligencia lényegében már olyan új dolgokat is létre tud létrehozni, amelyek eddig az emberi gondolkodás vagy a kreativitás nélkül nem voltak elképzelhetők.

A generatív mesterséges intelligencia gyakorlatilag minden médiatartalmat elő tud állítani:

  • szöveget, 
  • videót, 
  • hangot, 
  • és képeket. 
Ez teszi lehetővé, hogy idővel minden digitális médiumot generatív mesterséges intelligencia működtethessen.

Az AI új kutatási irányai közül a generatív forma lehet a következő évek legnagyobbra növekvő területe, amely már felkeltette a legnagyobb techvállalatok érdeklődését is, mint a Google, a Microsoft, vagy az Apple.

A szakértők úgy látják, egyelőre nem várható, hogy az új technológia letaszítja a trónról a Google-t, ám idővel komoly konkurenciája lehet az óriásvállalatnak. Egyes szakértők ennél bátrabb előrejelzése szerint a Google keresőmotorjának leáldozott a chatGPT miatt. A legtöbben ugyanakkor úgy látják, a techóriások várhatóan felveszik a versenyt a saját fejlesztésű generatív AI megoldásaikkal.