Akár már a jövő keddi ülésen hozzányúlhat az MNB a kamatfolyosó felső széléhez – tudhattuk meg a jegybank alelnökével készült interjúból. A piac ezt úgy értelmezte, hogy jegybanki lazítás jöhet, amire a forint meredek eséssel reagálta, és a reggeli 371 környéki szintről egészen 377-ig gyengült az euróval szemben.

A magyar fizetőeszköz hetek óta ostromolta az idei csúcsot, amit március elsején állított be 372,3-as árfolyammal az euróval szemben. 

Hétfő délelőtt 372 alá is lement az árfolyam, ezzel beállította az idei csúcsot. Kedden tovább tartott a forint erősödése, és estére az egyéves csúcsot is elérte – ekkor 369,52 forintot kértek egyetlen euróért a devizapiacon.

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben az elmúlt napokban
A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben az elmúlt napokban
Kép: TradingView

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta:

A szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagy mértékű mozgástér fenntartására, így a kamatfolyosó felső szélének jelentősebb szűkítéséről a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet.

Ennek hatására a forint gyorsan lecsúszott a szerda reggeli 371 közeli szintről, és egészen 375 fölé gyengült az euróval szemben, és még nem ért véget a szabadesés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!