Virág Barnabás szerint kezd beérni eddigi munkájuk gyümölcse.

Összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel minden esélyünk megvan az év végi egyszámjegyű infláció elérésére

– mondta a Világgazdaságnak Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke.

Hangsúlyozta, a jegybank a kialakított kamatkörnyezettel nemcsak az infláció ellen küzd, hanem egy rendkívüli világgazdasági közegben a gazdaságunk regenerálódásához szükséges időt is biztosítja.

Dezinfláció felé haladunk

A márciusi lecsökkent inflációs adatokról elmondta, ezt jelezték előre: az élelmiszer- és energiaár-infláció magas szintekről, de folyamatosan csökken. Ugyanakkor a hagyományosan év elején átárazó szolgáltató ágazatokban január után márciusban is jelentős áremelések történtek.

Az egyszámjegyű infláció elérése egy év alatt 20 százalékról összehangolt gazdasági lépésekkel lehetséges. Az utóbbi tíz év az alelnök szerint megmutatta,

a magyar gazdaság alacsony inflációs közegben képes egyensúlyőrző, fenntartható gazdasági felzárkózást elérni.

Ezért kifejtette, hogy nemzetstratégiai érdekünk minél előbb visszatérni erre a pályára. A külső és belső hatások egyaránt a dezinfláció irányába hatnak – ezeket sorolta a tényezők között:

  • A világpiaci élelmiszerárak kilencedik hónapja csökkennek, miközben az idei évi termésbecslések a tavalyinál érdemben jobb mezőgazdasági évre utalnak.
  • A globális szállítmányozási piac helyreállt, és az európai energiapiacon is sokat javult a helyzet.
  • A jelenlegi inflációs közegben mindenki kétszer meggondolja, hogy mit és mennyit vásárol, ami korlátozza az áremelési szándékokat.
  • Közben a monetáris politika árleszorító hatásai is egyre inkább érvényesülnek. 

Áprilistól várhatóan ütemet vált az infláció csökkenése, amit az év közepétől egy meredek dezinflációs pálya követhet.

Próbálják leszorítani az inflációt egy új árfigyelő rendszerrel

A kormány azzal a céllal, hogy leszorítsa az inflációt, létrehozta az online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoportot. A fő cél, hogy 2023 végére egyszámjegyűre csökkentsék az inflációt. Bővebben>>>

A túlárazás területén szabályozásra van szükség

Ott is jelentős áremelések történtek, ahol a költségek azt nem indokolták, ami többletinflációhoz vezetett. 

Az idei év elején több ágazatban is az elmúlt évi átlagos inflációval emeltek árat, függetlenül attól, hogy a 2022-es inflációt meghatározó tényezőknek volt-e közvetlen hatásuk vagy sem az adott vállalat költségeire.

Ez a gyakorlat veszélyezteti az infláció gyors és fenntartható csökkentését. El kell kerülni, hogy ez 2024 elején megismétlődjön – fogalmazott Virág Barnabás.