Csatlakozik az online árfigyelő adatbázis megvalósítását koordináló munkacsoporthoz az Igazságügyi Minisztérium. Varga Judit igazságügyi miniszter és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke egyetértettek abban, hogy az infláció letörése érdekében szükséges olyan új, a fogyasztók érdekeit szolgáló rendszerek kialakítása, amelyek hozzájárulnak az átláthatóság és a piaci verseny további növeléséhez.

A GVH és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium március 23-án jelentette be, hogy közös munkacsoportot hoznak létre a lakosság számára is elérhető online árfigyelő adatbázis, illetve ahhoz kapcsolódó webes alkalmazás mielőbbi kifejlesztésére és a szükséges jogszabályi környezet kidolgozására.

A felek azt várják a rendszertől, hogya fogyasztók érdekeivel összhangban

  • erősíti az átláthatóságot,
  • hozzájárul a piaci verseny fokozásához, 
  • a túlárazás megakadályozásához, 
  • elősegíti, hogy az infláció az év végére egyszámjegyűre mérséklődjön.

fogyasztóvédelem szakmai irányítását végző igazságügyi tárca és a nemzeti versenyhatóság céljai azonosak: mielőbb le kell törni az inflációt, amihez összehangolt lépésekre van szükség – emelte ki közleményében a GVH.

Varga Judit a megbeszélésen hangsúlyozta: „A szankciós infláció letörése, a családok és a gazdaság megvédése érdekében azért dolgozunk, hogy tovább erősítsük és kiszélesítsük a fogyasztóvédelem szerepét. A célzott fogyasztóvédelmi ellenőrzések ezért húsvét után is folytatódnak.

A célunk az, hogy a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekében kiszűrjük azokat, akik trükközni próbálnak az árstopos árukörrel, illetve túláraznak egyes termékeket.

Az igazságügyi tárca és a versenyhivatal mindenben együttműködik, ami a fogyasztók és a tisztességes vállalkozások érdekeit védi.”

Varga Judit rámutatott, hogy a vásárlók helyzetbe hozásával, a tudatos döntések ösztönzésével, a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás, így tovább csökkenthető az infláció.

„Nem csodálkozom azon, hogy elindult a verseny a vevőkért. Ez már sokkal korábban is indokolt lett volna.” – emelte ki Rigó Csaba Balázs

A versenyt és így a tisztességes piaci magatartást érdemben fokozhatja a fogyasztói árak összehasonlíthatósága, ami hosszabb távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot is.

A versenyhivatal hamarosan társadalmi vitára bocsátja a tej- és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatról szóló jelentéstervezetet.

A GVH szakértői azt vizsgálták, hogy a teljes értékláncban – a termelőktől, a feldolgozókon és a kereskedőkön keresztül egészen a fogyasztókig – mely tényezők járulhattak hozzá az infláció fokozódásához, illetve szükséges-e valamilyen piaci beavatkozásmagyar fogyasztók és termelők védelme érdekében.