Az élelmiszerek árának rekordot döntő emelkedése miatt folyamatban lévő vizsgálatok tapasztalatai alapján online árfigyelő adatbázis létrehozását kezdeményezte a kormánynál Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már jelezte, támogatja a versenypártolási és az inflációt csökkentő javaslatot. A GVH és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közös munkacsoportot hoz létre annak érdekében, hogy már a második negyedév végére működjön a rendszer..

A versenyhivatal közleményében felidézte: az élelmiszerárak gyors emelkedése egész Európában nehézségeket okoz a lakosság és a gazdasági élet valamennyi szereplőjének. A családok, a gazdaság és a piaci verseny védelme érdekében a versenyhatóságnak és a kormánynak is minden lehetséges eszközt meg kell ragadnia, hogy év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

GVH több gyorsított ágazati vizsgálatot is folytat az élelmiszerágazatban. Január 20-án a tej és tejtermékek, február 8-án pedig a tartós élelmiszerek piacán kezdett vizsgálódásba.

A gyorsított ágazati vizsgálatokkal párhuzamosan a GVH felmérte a kapcsolódó nemzetközi kezdeményezéseket. Kiderült, hogy több európai tagállam (Görögország, Németország, Románia) kormánya vagy hatósága alkalmaz, illetve használ különböző árfigyelő, árnyilvántartó alkalmazásokat.

A nemzetközi tapasztalatok rávilágítottak arra, hogy a növekvő ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlíthatósága fokozhatja a versenyt, ami hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot

– fogalmazott a versenyhivatal.

Az online árfigyelő adatbázis a lakosság számára is elérhető lesz, várhatóan az év második felére készül el a webes fejlesztés és a szükséges jogszabályi háttér. Az árfigyelés legelőször az élelmiszer-típusokra vonatkozóan a kiskereskedelmi szektorra összpontosít.

Az elektronikus árfigyelő-rendszernek a második negyedév végére már működnie kell, működtetése a GVH feladata lesz.

Az árfigyelő adatbázistól azt várják, hogy

  • jelentősen megerősíti a transzparenciát, 
  • átláthatóvá teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, 
  • hozzájárul a piaci verseny fokozásához, 
  • és a túlárazás megakadályozásához.
Így összességében elősegíti, hogy az infláció az év végére egy számjegyűre mérséklődjön – tette hozzá a GVH.