Az utóbbi napok forintgyengülése nyomán, a piaci várakozásnak megfelelően 30 bázisponttal magasabb, 6,75 százalékos kamaton hirdette meg újabb egyhetes betéti tenderét az MNB. Ez azt jelenti, hogy tovább nőtt az irányadó kamat - derül ki a jegybank tenderadataiból.

A csütörtöki döntésre a forint árnyalatnyi erősödéssel reagált, de az euróval szemben még így is 396,2 forintnál jár az árfolyam. A mostani 6,75 százalékos irányadó magyar kamat egyértelműen a legmagasabbnak számít a régióban. A lengyel jegybank május elején, meglepetésre csak 75 bázisponttal emelte az alapkamatot, így még csak 5,25 százaléknál tartanak, míg a cseh alapkamat jelenleg 5,75 százalék.

Legutóbb április 28-án szigorított a magyar jegybank, akkor 40 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke az eddigi 6,45 százalék. Eközben a jegybanki alapkamat a keddi döntés nyomán szerda, azaz június elseje 5,9 százalékon van, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát szintén 50 bázisponttal 8,90 százalékra emelte az MNB.

A következő kamatmeghatározó ülést majd csak június 28-án tartják, így legközelebb akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között. A két kamatszint közti különbség immár csak 85 bázispont, ez pedig június-júliusban "ledolgozható".

Májusban már 10,5 százalékos lehetett az infláció, az élelmiszerek ára megugrott, a termelői árak azonban még jobban nőttek, tehát további drágulás várható. Sokáig marad a magas kamatszint, a szigorítás tovább folytatódik - mondta kedden Virág Barnabás MNB-alelnök a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón. Szavai szerint kulcsfontosságú lesz, hogy a bérnövekedés milyen inflációs hatásokkal jár majd.

A piacot meglepte Virág azzal, hogy elmondása szerint Az alapkamat-emelési ciklus fokozatos folytatása szükséges, de a 100 bázispontos korábbi emelés helyett most az optimális kamatszint kialakítása a cél. Az optimális kamatszinttől még biztosan távol vagyunk - mondta az alelnök, aki szerint az alapkamat és az egyhetes betéti kamat emelése a korábbi ütemben folytatódik majd. Júniusban az egyhetes betéti kamat már elérheti a 7 százalékos szintet, az a cél, hogy a jegybanki alapkamat ehhez felzárkózzon.

Már több mint fél éve tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott.
  • Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a március 24-i 30 bázispontos emelés, így akkor 6,15 százalékos lett a ráta. Innét emelt április 28-án újabb 30 bázispontot a jegybank, majd következett a mai 30 bázispont és értük el a 6,75 százalékot.