A magyar külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket. Hasonló adatokból ugyanerre jutott egy napokban publikát szakmai cikk is, amelyet a magyar statisztikai hivatal két osztályvezetője és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy adjunktusa jegyez - hívja fel a figyelmet cikkében a G7.

A kormány korábbi kommunikációja szerint Magyarország olcsón kapja az orosz gázt, és ez biztosítja a rezsicsökkentést. Egy pont után azonban ezt az üzenetet már nem lehetett fenntartani. Júliusban az elszálló energiaárak miatt a kormányzat kénytelen volt hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, pár hete pedig halasztott fizetésben állapodott meg az MVM a Gazprommal. AzuUtóbbi bejelentésekor beszélt először nyíltan Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról, hogy a hosszú távú szerződésben is a tőzsdei jegyzésekhez van kötve az orosz gáz ára, amire múlt pénteken Orbán Viktor is ráerősített. Nagy Márton egy hónapos csúszást emlegetett, ami vélhetően az elszámolás és a fizetés miatt jelenik meg további egy hónapos eltolódással a külkereskedelmi adatokban - írja a G7.

Most épp ötszörös árat fizetünk

Ez az árazási gyakorlat azt jelenti, hogy amikor tavaly emelkedett a gáz ára, akkor valóban jó ideig olcsóbban kaptuk azt az oroszoktól, mintha a piaci áron vásároltunk volna. A legnagyobb különbség december utolsó napjaiban lehetett. Abban a hónapban az orosz gáz köbméterenként átlagosan 220 forint körüli áron érkezett az országba, miközben a tőzsdei jegyzések néhány napig átszámolva 900 forint/köbméter környékén is jártak.

A fenti logika azonban visszafele is működik. Amennyiben két hónapos csúszással számolunk, akkor az orosz gáz most érkezik a legdrágábban Magyarországra, hiszen a tőzsdei jegyzések épp két hónapja, augusztusban tetőztek. Azóta azonban a piaci árak bezuhantak, és múlt héten szinte végig egy-másfél éves mélyponton voltak.

Ha a korábbi adatokból indulunk ki, akkor októberben a Magyarországra irányuló orosz gázimport átlagára köbméterenként 900 forint körül lehet. Ezzel szemben a tőzsdei jegyzés a múlt heti mélyponton 120 forint körül volt egy köbméterre vetítve, és még a heti átlag sem érte el a becsült orosz ár ötödét.

Azaz elérkezett az a pillanat, amikor a piaci ár durván ötszörösét fizethetjük az orosz gázért -jegytu meg a cikkíró.

Drága a plusz gáz is

Ezt erősíti annak a különmegállapodásnak az árazása is, amelyet Szijjártó Péte külügyminiszter tárgyalt le Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a nyáron. A hosszútávú szerződésben szereplő 4,5 milliárd köbméteren felül tovább 700 millió köbméternyi gázt szállíthat Magyarországra a Gazprom. A beszerzést szabályozó kormányrendeletből az derült ki, hogy a vásárlást 1,85 milliárd eurónyi hitelből finanszírozza az állam. Ha ez a vételár, akkor könnyen kiszámolható, hogy nagyjából 740 milliárd forintba kerül a teljes mennyiség, ami köbméterenként 1000 forint feletti árat jelent.