Eddig kiaknázatlan, új piaci lehetőség előtt áll a hazai baromfiágazat, miután az európai muszlim közösség növekedésével megnőtt az iszlám törvények által készülő, úgynevezett halal élelmiszerek, köztük a baromfihús iránti igény - írja a Magyar Nemzet. A Baromfi Terméktanács (BTT) honlapján olvasható felhívás szerint a piaci lehetőségeket elsősorban a nyugat-európai országok, az arab országok és Törökország jelenti.

További lehetőséget kínálnak a volt szovjet tagköztársaságok és Oroszország. A terméktanács úgy látja, ez utóbbira lenne érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk az ágazat hazai szereplőinek, mivel az orosz piacon kiváló lehetőségek kínálkoznak a jövőben.A Magyar Iszlám Közösség tájékoztatása szerint minden halal baromfitermékre megvan a kereslet, különösen a víziszárnyasok iránti igény növekszik. A feldolgozott halal konzervtermékekre is lenne érdeklődés, de ilyeneket ma kevés cég gyárt.

A közösség összefoglaló anyagot készített a halal élelmiszerekkel kapcsolatos követelményekről és intézkedésekről. Ezek szerint például csak olyan állat vágása engedélyezett, amelyet korábban halal élelemmel etettek, egészséges – erről pedig állatorvosi igazolása is van –, ha pedig az állatot messziről szállítják, akkor a vágás előtt hagyni kell pihenni. A feldolgozóüzemeknek – a jelen munkaerőpiaci helyzetben – komoly kihívást jelenthet, hogy minden követelménynek megfeleljenek, hiszen például a vágást egy felnőtt muszlimnak kell végeznie, aki fizikailag és mentálisan is egészséges, és vallási képzést kapott a feladat elvégzésére.

Hentes - Allah nevében

Ez azért is fontos, mivel az iszlám törvényei szerint mialatt az állatokat vágják, a hentesnek ki kell mondania a taszmiját, ami azt jelenti, Allah nevében, és nem szabad említenie más nevet. A feldolgozás során ráadásul csak olyan eszközök és szerszámok használhatók, amelyeket más célra nem vesznek igénybe.

Különleges gondot kell fordítani arra is, hogy az állatok különböző csoportjai ne keveredhessenek egymással a kifutóba szállítás, tisztítás és a vágási területre szállítás során. A halal termékeket egy speciális, jogvédett emblémával látják el, a címke használatára az arra felhatalmazott halal intézmény adhat jóváhagyást.