A kormány mindent megtesz a magyar gazdaság és a vállalkozások védelméért – idézte az MTI Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert.

A tárcavezető Facebookon közzétett videójában beszélt arról, hogy Magyarország 2010 óta gazdasági fordulatot hajtott végre, a baloldal elhibázott gazdaságpolitikája után a nemzeti kormány viszont növekedési pályára állította a magyar gazdaságot, amely Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága lett.

háború és a szankciók teljes egészében felforgatták a gazdaságot, veszélyeztetik az elért eredményeket. A szankciók az egekbe lökték az energiaárakat, a beszerzési árakat és az inflációt is, amely soha nem látott kihívás elé állított minden gazdasági szereplőt.

Nagy Márton szerint látható, hogy a szankciók falnak vezették és befékezték az európai gazdaságot. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhetően sikerült megvédeni a növekedést, 

a magyar gazdaság 2022-ben 5 százalék közelében növekedhet, 2023-ban is az a cél, hogy a családok és a teljes foglalkoztatás megvédésével egyidejűleg elkerülje az ország a recessziót, és a nehéz helyzet ellenére is folytatódjon a növekedés.

Kiemelte: az alapokat már lerakta a kormány: több mint 2000 milliárd forintos védvonalat hozott létre a vállalkozások megvédése érdekében olcsó államilag támogatott hitelekkel, célzott támogatásokkal, a kamatstop kiterjesztésével.

Nagy Márton új iparpolitikát hirdetett

Nagy Márton jelezte, hogy itt nem állnak meg, fenntartható és 21. századi gazdaságot kell létrehozni, amelynek alapja egy új iparpolitika. A feladatok közül megemlítette többek között, hogy: 

  • hatékonnyá és fenntarthatóvá kell alakítani a vállalkozások működését;
  • csökkentve az energiafüggőségüket, különösen a hazai tőke megerősítésével;
  • Tovább kell növelni a versenyképességet;
  • csökkenteni a vállalkozások adminisztrációs terheit;
  • biztosítani kell a magyar gazdaság működéséhez szükséges energiaellátást;
  • és újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét 

– mondta a gazdasági miniszter.

Nagy Márton hozzátette: 2023 nem lesz könnyű, ám abban biztosak lehetünk, hogy a kormány mindent meg fog tenni a magyar gazdaság és a vállalkozások védelméért.