Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap azt írja, egyre több hazai töltőállomás fogy ki az üzemanyagból, értesüléseik szerint a százhalombattai finomító maximális teljesítménye egy műszaki hiba miatt 50-55 százalékra tehető,  így ha nem javul a helyzet, már decemberre fenntarthatatlanná válhat a 95-ös benzinre és a dieselre vonatkozó ársapka.

Egyszerűen összeomlott a biztonságos üzemanyag-ellátás Magyarországon - értékelt a Napi.hu-nak Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének, miután kollégánk több vidéki töltőállomáson is azt tapasztalta, hogy kirakták az elfogyott táblát. Mint mondja, 

a világ, amelyben azt szoktuk meg, hogy bármelyik kútra megyünk tankolni, kapunk üzemanyagot, megszűnt. Tehát alapvetően nem az a kérdés, hogy várható-e drasztikus üzemanyaghiány a hazai kutakon, hiszen jelenleg is komoly az ellátási hiány

A szakember úgy tudja, hogy jelenleg 150 magyar kisebb településen korlátozott az üzemanyag-ellátás, míg a hazai nagyvárosokban is egyre szűkül a kínálat. Az M1-M7-es közös szakaszán, a Budapestről kivezető oldalon például hétfőn délelőtt csak piaci áron lehetett üzemanyagot vásárolni, hatósági áras benzin nem volt egy nagyobb benzinkútnál, tapasztalta a kollégánk a hét elején. 

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is úgy fogalmazott, hogy itthon meglehetősen kritikus az üzemanyag-ellátás. A szakértő hozzátette: a pillanatnyilag is érvényes szabályozási környezetben, – vagyis a már több mint egyéves benzinársapka mellett –, már nem lehet hosszú távon biztosítani az eddig megszokott hétköznapi üzemanyag-ellátást.

Erről beszélt az ATV-nek nyilatkozó szakértő is korábban. Balogh József hozzátette még: hogy nem lesz elég kapacitás a finomítókban, "és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Az olajszállítás a Barátság kőolajvezeték legutóbb november 23-án akadozott egy komolyabb orosz rakétatalálat miatt, akkor Szijjártó Péter külügyminiszter mindenkit megnyugtatott, mondván, szavatolva van az ország ellátásbiztonsága. A Dunai Finomító pedig egy korábban kezdett karbantartási munka üzemel csökkentett kapacitással.

Ahogy arról beszámoltunk, a Mol arról tájékoztatta korábban a kisebb, családi vállalkozás keretében működő benzinkutat, hogy az ország működése és az energiabiztonsága érdekében november 28-tól, hétfőtől nem tudnak ismét sem dízel üzemanyagot, sem benzint biztosítani a számukra. Az intézkedés 400-500 benzinkutat érint. Jellemzően egy-egy töltőállomáson 8-9 ember dolgozik, most 4-5 ezer ember állása került veszélybe. Az FBSZ frissítette a listáját, amelyen csak nőtt az üzemanyaghiánytól szenvedő töltőállomások száma. A teljes lajstromot ezen a linken találja.