Hogyan kerülhető el a végrehajtás? – maga a NAV tette fel a kérdést, és meg is válaszolta.

A lejárt tartozás esetén bekövetkező jövedelemletiltás, inkasszó vagy helyszíni végrehajtás is megelőzhető, ha az adós időben intézkedik.

végrehajtási eljárásban részletfizetés, vagy fizetési halasztás, de adott esetben akár a tartozás mérséklése is kérhető. Azt, hogy ilyen esetben kihez kell fordulni, az határozza meg, hogy a tartozás miből származik.

Mi történik, ha valaki nem fizet adót?

A NAV végrehajtóihoz tartozik a pénz beszedése a következő esetekben:

  • Ha az államot megillető adókat, járulékokat;
  • az adók módjára behajtandó köztartozásokat (ilyen például a hulladékgazdálkodási díj);
  • és az állam különféle szervei által megállapított fizetési kötelezettségeket, ideértve a bíróságok által kiszabott pénzbüntetéseket, bírságokat nem fizeti meg valaki.

Kérhetünk halasztást, ha hajlandók vagyunk fizetni

Ezekben az ügyekben a NAV először felhívást küld, és ha erre az adós rendezi tartozását, az ügy lezárul.

Ha az adós hajlandó, de pillanatnyilag nem tud fizetni, akkor különféle fizetési kedvezményeket kérhet:

  • fizetési halasztást;
  • tartozás mérséklését;
  • vagy részletfizetést.

A tartozással kapcsolatos ügyintézést a NAV végzi, de a fizetési kötelezettségről az adott szervezet, például bíróság, Diákhitel Központ, kormányhivatal, minisztérium, kamara is tájékoztatást adhat.

Mulasztás után közigazgatási végrehajtás és bírság

Egy ideje a NAV feladata az is, hogy elvégeztessen olyan munkálatokat, amiket hatósági határozat ellenére sem végzett el valaki, és ezzel közösségek érdekeit sérti, netán emberek egészségét, testi épségét veszélyezteti. Ilyen lehet például

  • egy életveszélyes épület elbontása,
  • vagy egy terület, lakás kényszertakarítása,
  • a fertőzésveszélyes hulladék felszámolása.

Az ilyen, 2018 óta NAV-ra tartozó, közigazgatási végrehajtói feladatok különböző cselekmények kikényszerítését, végrehajtatását jelentik.

A NAV például lebontatja az életveszélyes házat vagy elszállíttatja a közegészségügyi kockázatot jelentő szemetet. Ezekben az ügyekben a cél a közigazgatási szervek döntéseinek végrehajtatása, a jogbiztonság erősítése és az élet, testi épség, egészség védelme.

A közigazgatási végrehajtásban a NAV eljárási bírságot szabhat ki és a feladat elvégzésében jártas, szakértelemmel, engedéllyel, eszközzel rendelkező céget vehet igénybe. A költségeket a munkálatokat elmulasztónak kell állnia, ezért tanácsos idejében élni az önkéntes teljesítés lehetőségével.