A rettegett adóbevallás dátuma már sokak naptárában nagy betűkkel be van vésve: május 22. Bár ez még egészen messzi időpontnak tűnik, jobb időben elkezdeni, hogy ne az utolsó pillanatban kezdjenek kiesni a csontvázak a szekrényből, pláne, ha kriptopénz is van terítéken.

Hosszú ideig a kriptovaluták adózása szabályozatlan terep volt, majd 2021-ben a pénzügyminisztérium a Blockchain Magyarországgal karöltve kidolgozta a kriptoadózási törvényt, és két éve már teljesen „fehér” a kriptoadózás.

Tavaly már élt a 15 százalékos szja-szabály a kriptopénzekre vonatkozóan, épp emiatt teljesen egyszerűnek is tűnhet elsőre a feladat, az idei év azonban egy kicsit eltérő az előzőhöz képest az adóamnesztia miatt.

Adókedvezményt igényelni sosem késő, most is megteheti

Aki nem érvényesítette havonta a személyi jövedelemadóból (szja) számára járó kedvezményt tavaly, az szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait. Bővebben>>>

Bevallhatják a be nem vallottakat

2023 tavaszán lehetősége van a kriptovaluta-tulajdonosoknak, hogy a május 22-éig beadandó 2022-es évre vonatkozó adóbevallásban feltüntessék a korábbi évekre be nem vallott kripto jövedelmeket – így pedig sokkal nyugodtabban alhat az ember.

A tevékenység semmilyen büntetéssel vagy extra költséggel nem jár, ráadásul a kripto szabályozás előtti adókulcsnál jóval kedvezőbb adóteherrel lehet bevallani a javakat: fele akkora adóteherrel.

Feltérképezték a világ bitcoin-automatáit, Magyarország előkelő helyen áll

Már közel félszáz bitcoin-automata működik Magyarországon, és a világ legnagyobb kriptotőzsdéje szerint csak idő kérdése, hogy megsokszorozódjon az ATM-ek száma hazánkban. Már most is nálunk található a 19. legtöbb a világon. Bővebben>>>

Kedvező lehetőség, de sok szabály bonyolítja

Az adóamnesztia kedvező és egyedülálló lehetőség, azonban elég sok szabály ismerete elengedhetetlen hozzá, ráadásul a hazai könyvelők nagy része nem fogadja tárt karokkal azokat, akik kriptojövedelem bevallásával keresik meg őket, hiszen egyelőre ez nem egy jól ismert terep számukra. Nem is beszélve arról, hogy 2017-ig visszamenőleg számos adatot kell összegyűjtenie az adózóknak.

Kalocsai Kornél és Glaser Anita, a Kripteus Zrt. alapítói emiatt elindítottak egy képzést, hogy könnyen és gyorsan bárki elsajátíthassa a tudást, ami a kriptoadózáshoz kell.

Minden kriptósnak nagy segítség lehet ez a következő években, hiszen „csináld magad” módszerrel semmilyen többletköltségbe nem keverik magukat, és a könyvelőjükhöz is felkészültebben érkezhetnek – üzente az adózás előtt állóknak Kalocsai Kornél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!