A fővárosiak 85 százaléka azonnal véget vetne az orosz-ukrán háborúnak, és tárgyalóasztalhoz ültetné a feleket, valamint 63 százalékuk gondolja úgy, hogy az eddigiekben meghozott szankciók már most is túlzóak, vagy éppen elegendőek – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből.

Nem szimpatikusak a világ vezető politikusai

A felmérés szerint a fegyveres konfliktus folytatása mellett elkötelezett vezető politikusok megítélése – az országos trendekhez hasonlóan – a budapestiek körében kedvezőtlen képet mutat:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök 82 százalék;
  • Joe Biden amerikai elnökről 57 százalék;
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről pedig 52 százalék formált rossz véleményt.

A béke pártján Budapest

A budapestiek békepártisága, illetve az orosz-ukrán válság kompromisszumos megoldása iránti elkötelezettsége nem megkérdőjelezhető.

A kutatás szerint a fővárosiak 85 százaléka azonnal véget vetne az orosz-ukrán háborúnak, és tárgyalóasztalhoz ültetné a feleket.

Ezen felül a válaszadók több mint háromnegyede, 78 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá 76 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió képezzen ki ukrán katonákat.

Az eredmények azt mutatják, hogy a budapesti polgárok nem támogatják azokat a lépéseket, amelyek a békekötés helyett a háborús konfliktus eszkalálódását segítik elő.

A budapestiek kétharmada, 66 százalékuk úgy látja, hogy az orosz-ukrán konfliktusból végül egyik fél sem kerülhet ki győztesen.

A szankciókat is elutasítják a fővárosiak

Az Oroszországgal szembeni újabb büntetőintézkedések bevezetését a budapestiek többsége szintén nem támogatja.

A megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy az eddigiekben meghozott szankciók már most is túlzóak, vagy éppen elegendőek. A budapestiek 65 százaléka ellenzi emellett, hogy magyar adófizetői pénzekből finanszírozzák Ukrajnát,

66 százalékuk pedig úgy véli, hogy Brüsszel igazságtalanul jár el, ha a lengyeleknek és magyaroknak jogosan járó uniós forrásokat egy nem uniós országnak fizeti ki.