A német lapban „Putyin stabil” címmel jelent meg a kormányfővel készült interjú. Orbán Viktor a Prigozsin-lázadásról kiemelte, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a történteknek. Mint mondta, a gyengeség világos jel”, hogy ilyesmi előfordulhatott, az viszont az erő jele, hogy 24 órán belül véget ért.

Hangsúlyozta, hogy ha valaki azt találgatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleg megbukik vagy leváltják, az nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat.

Oroszország egy más világ

Oroszország másként működik, mint mi, egy más világ, struktúrái a hadseregre, a titkosszolálatokra és a rendőrségre épülnek és nagyon stabilak – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a Prigozsin-lázadásnak vége, és a háború folytatódik tovább.

Ez nem olyan esemény, amely elvezet a békéhez, márpedig én mindig a béke szempontjából tekintek erre a háborúra, mert úgy vélem, a legfontosabb elérni a fegyverszünetet és valahogy békét teremteni

– mondta Orbán Viktor az interjúban, amelynek egy rövidített változatát a Bild kiadójához, a Springerhez tartozó Welt német hírtelevízióban is sugározták.

Putyint erős és népszerű vezetőnek látja

A miniszterelnök kiemelte, hogy Vlagyimir Putyin stabil, ő Oroszország választott vezetője, népszerű és a mögötte lévő struktúrák elég erősek.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Magyarországért harcol, és nem érdekli sem Vlagyimir Putyin, sem Oroszország.

Engem Magyarország érdekel, és ami Oroszország és Ukrajna között történik, az rossz a magyaroknak és veszélyes a magyarokra nézve

– mondta a miniszterelnök.

Kifejtette, hogy nem akarja azt a látszatot kelteni, mintha nem remélné, hogy az ukránoknak van esélyük a túlélésre, de

a realitás talaján állva meg kell állapítani, hogy az Ukrajna és a Nyugat közötti együttműködés kudarcos.

Nulla esélyt ad az ukránoknak

Mint mondta, lehetetlen megnyerni egy háborút Oroszország ellen olyan módon, ahogyan az ukránok a fronton harcolnak és ahogyan támogatjuk őket pénzügyileg, információval és eszközökkel.

Az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok, és végül ez lesz a döntő tényező

– jelentette ki Orbán Viktor.

Ukrajna már nem szuverén ország, Amerika dönt

Hozzátette, leginkább az számít, hogy mit akarnak tenni az amerikaiak, hiszen Ukrajna már nem szuverén ország, nincs pénzük, nincsenek fegyvereik és csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket.

„Ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy békét akarnak, akkor béke lesz” – mondta a kormányfő.

A hadsereg diktál, de ezzel szakítani kell, vissza kell térni a politikához és a diplomáciához, tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség, mert csak így lehet életeket menteni.

Az oroszok úgy érzik, hogy az idő nekik dolgozik, ami nem jó nekünk, de sajnos beigazolódott.

Meg akarjuk menteni Ukrajnát, és ennek az az egyetlen módja, hogy az amerikaiak tárgyalásokat kezdenek az oroszokkal, megállapodnak egy biztonsági architektúráról, és megtalálják Ukrajna helyét ebben az új biztonsági architektúrában.

Miért ne rohanná le Putyin Magyarországot is, ha már győzött Ukrajnában?

Arra a kérdésre, hogy győzelem esetén miért állna meg Vlagyimir Putyin Ukrajna határánál, és miért nem támadná meg Lengyelországot vagy a balti országokat, azt mondta, hogy az ukrajnai háború világosan mutatja, hogy a NATO sokkal erősebb, mint Oroszország.

Miért akarná megtámadni a NATO-t valaki, aki gyengébb? Nyilvánvaló és egyértelmű, hogy a NATO sokkal erősebb

– vélekedett Orbán Viktor.

Elmondta, hogy háborús bűnösnek tartja-e Putyint

Orbán Viktor nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy háborús bűnösnek tartja-e az orosz elnököt, és kiemelte, hogy

háborús bűnökről a háború után kell beszélni.

A fenyegetés nem csábítja tárgyalóasztalhoz Putyint

Mint mondta, ha tűzszünetet akarunk, és utána tárgyalni, akkor meg kell győznünk a konfliktus részeseit, hogy üljenek le az asztalhoz, és nem jó ötlet arra kérni őket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és azt mondani, hogy gyertek az asztalhoz, és letartóztatlak benneteket.

Hozzátette, hogy a békéhez tárgyalásokra, a tárgyalásokhoz pedig tárgyalókra van szükség, és ki más tárgyalhatna, ha nem az érintett országok vezetői.

Ukrajna esetleges NATO-tagságáról a miniszterelnök elmondta, hogy a szövetségről szóló szerződés világosan kimondja: háborúban álló ország nem csatlakozhat.

Az ukrajnai háború nem a mi háborúnk, hanem az ukránok háborúja, így kizárólag az ukrán nép dolga dönteni az erkölcsi és történelmi horizonton mutatkozó kérdésekről.

Ezért azt tanácsolom nekik, hogy pontosan azt tegyék, ami a legjobb nekik, de hogy mi a legjobb nekik, azt nekik maguknak kell meghatározniuk, hiszen Ukrajna egy független, büszke nemzet és ország – mondta a miniszterelnök.