Az euróövezet termelői árai az év második hónapjában 0,5 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, meghaladva a 0,3 százalékos csökkenést jelző piaci várakozásokat. Januárban 2,8 százalékkal csökkentek a termelői árak havi bázison.

  • A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 1,6 százalékkal estek a januári 9,2 százalékos havi csökkenés után.
  • Az energiaárak figyelembe vétele nélkül a termelői árak 0,2 százalékkal emelkedtek havi szinten februárban.
  • Az Európai Unióban a termelői árak februárban 0,6 százalékkal csökkentek a januárihoz viszonyítva, amikor 2,3 százalékos volt a havi csökkenés.

Februárban tovább mérséklődött a termelői árak növekedésének üteme az euróövezetben, éves szinten 13,2 százalékra csökkent az előző havi 15,1 százalékos növekedést követően, némileg elmaradva a 13,3 százalékos piaci várakozásoktól.

Két alapélelmiszer ára is csökkent

Megérezheti a pénztárcánk két fontos élelmiszer árcsökkenését, melyek termelői ára tavalyhoz képest csaknem húsz százalékkal alacsonyabb. Kérdés, hogy ez mikor érvényesül majd a boltok polcaink. Bővebben>>>

Évek óta ezek a legalacsonyabb árak

Ez volt a legalacsonyabb arány 2021 júliusa óta, annak köszönhetően, hogy enyhébb ütemben emelkedtek az energia, a köztes termékek, valamint a tartós és nem tartós fogyasztási cikkek árai.

Eközben a beruházási javak éves inflációja nem változott januárhoz képest. Energiaárak nélkül számítva a termelői árak emelkedése éves összevetésben 10,2 százalékra lassult februárban a januári 11,1 százalékról.

A termelői árak az Európai Unióban 14,5 százalékkal haladták meg februárban az egy évvel korábbit a januári 16,4 százalék után.

Itthon durván megugrottak az ipari termelői árak

Februárban éves bázison csaknem 30 százalékkal nőttek, egy hónap alatt több mint két százalékkal csökkentek a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Bővebben>>>