Tömeges leszerelési hullám indult a rendőrségnél - értesült a Zsaruellátó nevű Facebook-csoport. Az oldal szerint egy nap leforgása alatt 120 rendőr szerelt le a múlt héten, csak Budapesten 45-en döntöttek úgy, hogy elhagyják a testületet. Ez rekordnak számít: az oldal szerint még soha ennyien nem szereltek le a rendőrségtől egy nap alatt. Lassan ott járunk, hogy nem lesz ki védje az országot. Méltatlan állapot. Ébredjenek sürgősen a döntéshozók - írta a Zsaruellátó. A bejegyzést ma déálután 3-ig több mint 5,6 ezren osztották meg.

A Napi.hu több szakszervezetet is megkérdezett az ügyben, de nem tudták megerősíteni a tömeges leszerelést. Ugyanakkor elismerték, hogy a túlóra kérdése jelentős feszültséget okoz. Egy 2015-ös jogszabály szerint ugyanis 2019. januártól a túlórákat már csak szabadnappal lehet ellentételezni, pénz nem jár majd. A Lánglovagok.hu írt arról, hogy az ügyben a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldala még július 27-én a BÉT mielőbbi összehívását kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszternél. Powell Pál, a BÉT munkavállalói oldalának elnöke levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlmunka pénzbeli megváltásának eltörlése hátrányosan érinti a rendőröket, nagymértékben növelni fogja a leszereléseket és a rendszerben maradók leterheltségét. Azt szeretnék elérni, hogy 2019 után is maradjon a mostani rendszer.

A lapunk által megkérdezett szakszervezetek szerint most még korai lenne felmondani, hiszen nem lehet tudni, hogy ősszel miként alakulnak majd a tárgyalások a Belügyminisztériummal. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára arról beszélt lapunknak, hogy a rendőrségnél mindig is jelentős volt a fluktuáció. A szolgálati nyugdíj elvételével jelentősen csökkent a rendőri hivatás megtartó ereje, ami most a túlóra pénz elvételével tovább gyengülhet. Elmondása szerint nehéz versenyezni egy piaci fizetéssel, sok rendőr pedig külföldre megy dolgozni.

Valóban nem mindegy, hogy mi lesz a túlóra pénzzel: egy kezdő rendőrőrmester alapbére havi bruttó 220 ezer forint, míg egy húszéves szakmai múlttal rendelkező főtörzszászlós 330-350 ezer bruttót vihet haza. A túlóradíjak számításánál a havi bért 176-tal osztják el. Az Index korábbi számításai szerint egy kezdő rendőrnek évi 520 ezer forint kiesést is jelenthet az új szabály.

A rendőrök leterheltsége pedig már most sem kicsi. A Magyar Nemzet írta korábban, hogy nagy a nyomás a testületen: összesen 1,68 millióval több túlórát teljesített 2017 első félévében a hivatásos állomány, mint a menekültválság kezdetén, azaz 2015 első félévében.

Az egy rendőrre jutó túlórák száma elképesztő mértékben, két év alatt 87,5-ről 131,9-re nőtt - derült ki korábban Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Márta ellenzéki parlamenti képviselőnek adott írásbeli válaszából. Az adatok szerint a 2015-2017 közötti időszakban azonban 30 328-ról 32 870-re nőtt a rendőrök létszáma. Ez azonban csalóka lehet, ugyanis főleg az országos toborzási kampány után határvadászokat vettek fel. A túlórák növekedésével drasztikusan nőttek a költségek is. A Magyar Nemzet cikke szerint 2014-ben még csak 7,53 milliárd forint ment el a hivatásos állomány túlszolgálatára, az összeg 2015-ben 13,47 milliárdra ugrott, majd 2016-ban pedig csúcsot döntve, 16,57 milliárdnál állt meg.

Az MSZP szerint a kormány és a Belügyminisztérium a magyar emberek biztonságát veszélyezteti azzal, hogy januártól eltörli a rendvédelmi szerveknél dolgozók túlórájának pénzben való megváltását. Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint az amúgy is létszámhiánnyal küzdő rendvédelem területén néhány hónap után nem lesz, aki dolgozzon, mert mindenki a "kényszerszabadságát" fogja tölteni. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja szerdán azt mondta, a büntetés-végrehajtásban a legsúlyosabb a helyzet, a rendelkezés hatására az összeomlik. Harangozó Tamás azt várja el a kormánytól, hogy ismertesse a költségvetési módosítást, amely megteremti a határidő kitolásának pénzügyi fedezetét. Tavaly mintegy nyolcmillió túlóra volt, a költségvetésben erre több mint 11 milliárd forint volt, a 2019-es büdzsé azonban csak 1,7 milliárd forintot tartalmaz erre a célra.

Megszólalt a rendőrség

Nincs leszerelési hullám a rendőrségnél - így reagált az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Szerintük valótlan adatokat tett közzé a Zsaruellátó a rendőrségtől 2018. július 31-én leszereltek létszámáról. A közzétett adatok már csak azért sem hitelesek, mert ilyen adatok - jelenleg - egész egyszerűen nem léteznek.

A rendőrségnek 2018. augusztus 3-án lesznek erre vonatkozó adatai - közölte az ORFK. Ugyanakkor azt elárulták, hogy 2018. első félévében 867 hivatásos állományú rendőr jogviszonya szűnt meg (havi átlagban 145 fő). Ez a szám magában foglalja a más rendvédelmi szervhez, illetve a honvédséghez történő áthelyezések, a közös megegyezések, a lemondások, a próbaidő alatti és az egészségügyi okból történő leszerelések, továbbá a nyugállományba helyezések, valamint a fegyelmi okból elbocsátottak számát is.