Komoly biztonsági hiányosságot tártak fel tavaly a magyar határőrizeti rendszerben az amerikai belbiztonsági minisztérium munkatársai. A vizsgálatok során kiderült, hogy közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is - írta a Direkt36 a saját és a Washington Post amerikai lap közös kutatásai alapján készült cikkében.

Magyarország 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak, amelynek keretében szinte teljesen szabadon, egy előzetes online regisztráció után utazhatnak Amerikába azok, akiknek magyar útlevelük van. Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security - DHS) információi szerint a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en bejutottak az Egyesült Államokba, és a tavalyi októberi állás szerint 30-an továbbra is ott tartózkodtak, miközben az amerikai hatóságok próbálták megtalálni és kitoloncolni őket.

Ideiglenessé tették a magyar vízummentességet

Az amerikai kormány ezt olyan súlyos problémának tartotta, hogy tavaly októberben ideiglenesre változtatták Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból - olvasható a Direkt36 cikkében. (Bekeményíthet az USA: gazdasági szankciókkal sújtják Magyarországot? - ezt a cikket olvasta már?)

Az amerikai kormány nem kívánt részleteket közölni arról, hogy a magyarok hogyan állnak a probléma rendezésével. "A DHS nagyon komolyan veszi ezt a programot, és szorosan együttműködünk a szövetségeseinkkel a további sikeressége érdekében" - közölte a DHS sajtótitkára, Tyler Houlton. A magyar fél pedig csak annyit közölt az újságírók megkeresésére, hogy "az amerikai Belbiztonsági Minisztérium és a magyar Belügyminisztérium között folyamatos az egyeztetés, az adatok pontosítása".

Idén áprilisban - egy, az ügyet ismerő forrás szerint a választás után - Budapestre jött a DHS küldöttsége, és a korábbinál is erősebb nyomást gyakoroltak a magyar kormányra. "Elég egyértelmű és erős üzenetként megfogalmazták, hogy a magyaroknak rendbe kell rakni az útlevél-rendszerüket", a tárgyalásokat ismerő forrás szerint az amerikaiak közölték azt is, hogy "ha nem hozzák rendbe a rendszert, akkor Magyarország kikerülhet a vízummentességi programból".

"A legnyilvánvalóbb kockázat az, hogy olyan emberek jönnek az Egyesült Államokba, akik valamilyen okból szükségesnek tartják, hogy elrejtsék a valódi személyazonosságukat" - mondta a Washington Postnak Stewart Baker, a DHS korábbi magas rangú tisztviselője, aki az európai és közel-keleti fenyegetésekért felelt a minisztériumban. "A leggyakoribb ok, hogy ezt drogcsempészet, szervezett bűnözés vagy illegális bevándorlás miatt csinálják" - közölte Baker.

További részletek a Direkt36 cikkében olvashatók.

Visszaélések az egyszerűsített honosításnál

Az elmúlt években számos cikk jelent meg arról, hogy visszaélések történtek a magyar honosítási rendszerrel. Az Index 2014-ben arról írt, hogy ukránok és oroszok úgy jutottak tömegesen magyar állampolgársághoz, hogy valójában nem voltak magyar őseik. Hamis papírokkal, illetve magyar tisztviselők korrumpálása útján kapták meg a magyar állampolgárságot. Gyakori módszer volt, hogy valóban magyar felmenőkkel rendelkező emberek iratait használták fel az útlevél megszerzéséhez. Így olyan hivatalos dokumentumhoz jutottak a csalók, amely valaki másnak a nevére szólt, de a vásárlónak a fényképe szerepelt benne - hívta fel a figyelmet a Direkt36.

A kép forrása: Shutterstock.