Az alapvető jogok biztosához és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetéhez (ILO) fordult jogorvoslatért több magyar munkavállalói érdekvédelmi szervezet, miután a miniszterelnök a hét elején kormányrendeletben tiltotta be a légiforgalmi irányítók egyik szakszervezetének meghirdetett sztrájkját - írja a Népszava. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke mellett a Szakszervezetek Akciószövetségét alkotó szervezetek vezetői írták alá a leveleket.

Szerintük a magyar kormány visszaélt a felhatalmazási törvényben (ez a járvány miatti veszélyhelyzettel összefüggő jogalkotási speciális szabályokat sorolja fel - a szerk.) rögzített jogával, amikor gyakorlatilag felülírta a sztrájktörvényt és újabb bizonyítékát adta, hogy minden eszközzel ellehetetleníti a munkabeszüntetés alkotmányos jogának gyakorlását.

„A miniszterelnök gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket”- fogalmazott korábban László Zoltán, a Vasas-szakszervezet alelnöke is. Az érdekvédők úgy látják, az államnak, mint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. egyetlen tulajdonosának be kellene kapcsolódni a légiforgalmi irányítók bértárgyalásába és ott kellene tisztáznia, mivel lehet biztosítani a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök zökkenőmentes szállítását.