Idén júliusban 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el a magyar szálláshelyeken, ami 17, illetve 15 százalékos emelkedésnek felel meg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a tavalyi magas bázis következtében – 10 százalékkal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A belföldi vendégszám 827 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. A külföldi turisták éjszakáinak száma viszont megduplázódott: 493 ezer külföldi összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban.

Júliusban a magyar vendégek körében a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt  a legnépszerűbb célpont, míg a külföldiek leginkább az utóbbi térséget látogatták. 

Az év első hét hónapjában a belföldi vendégek 55, a külföldiek 290 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

Kezdtek magukhoz térni a vendéglátók a rezsikrach előtt

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele júliusban az előző hónaphoz képest - folyó áron - 26 százalékkal 61 milliárd forintra növekedett.

A január és július közötti időszakban az előző évhez képest a bevételbővülés 140 százalékos volt, 239 milliárd forintot tett ki. Ez idő alatt a szálláshelyek összesen 14,6 millió vendégéjszakát regisztráltak (ebből 8,6 millió volt a belföldi és 6 millió a külföldi), ami 106 százalékkal több, mint egy évvel korábban.