Szerbia kérni fogja a NATO békefenntartóit, hogy engedjék meg neki, hogy szerb katonákat és rendőröket telepítsen Koszovóba, bár úgy véli, hogy nincs esélye a kérés jóváhagyására - közölte Aleksandar Vucic elnök szombaton. Az államfő belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kérést levélben fogja benyújtani a NATO parancsnoksága alatt Koszovóban működő nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR parancsnokának.

Koszovói szerbek százai barikádokat emeltek szombaton egy észak-koszovói úton, és ezzel akadályozták a forgalmat két fontos határátkelőnél Szerbiával - közölte a rendőrség.

Teherautók, mentőautók és mezőgazdasági gépek állták el a forgalmat az elmúlt napok feszültségének közepette, amelyet robbanások, lövöldözések és egy rendőrjárőr elleni támadás jellemez. A támadásban egy koszovói albán rendőr megsebesült.

Letartóztattak egy szerb rendőrt 

A helyi média szerint a koszovói szerb kisebbség tüntetőit felháborítja egy volt szerb nemzetiségű rendőr letartóztatása, akit a koszovói rendőrök elleni támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

Észak-Koszovó több szerb többségű városában megszólaltak a vészjelző szirénák a szombati tüntetés kezdetére. A tüntetők az AFP-nek elmondták, hogy meg akarták akadályozni a letartóztatott volt rendőr átszállítását a terület fővárosába, Pristinába.

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter elmondta, hogy a letartóztatott volt rendőr egyike annak a két gyanúsítottnak, akiket az elmúlt két napban a rendőrjárőrök elleni támadások után fogtak el.

Belgrádnak nem tetszik

Mint ismert, a szerb és a koszovói fél is megkapta azt a kapcsolatrendezésre vonatkozó új tervet, amelyről korábban német-francia javaslatként utaltak, és amely Szerbia számára eddig elfogadhatatlan volt - erősítette meg Aleksandar Vucic szerb elnök Tiranában, hozzáfűzve, hogy a terv Belgrád számára kulcsfontosságú részén a javaslattevők nem javítottak.

A javaslat - amelyet eddig nem hoztak nyilvánosságra - sajtóértesülések szerint Pristina számára elfogadható volt, Belgrád számára azonban nem, mert állítólag az szerepel benne, hogy Szerbia ne gátolja tovább Koszovó felvételét a nemzetközi intézményekbe, cserében pedig felgyorsulhat Belgrád európai integrációja. A dokumentum azonban abból indul ki, hogy Koszovó független állam, így Belgrád részéről ez a megoldási javaslat tárgytalan.

Elhalasztották az önkormányzati választásokat Észak-Koszovóban

Közben Vjosa Osmani koszovói elnök határozatlan időre elhalasztotta a december 18-ra tervezett önkormányzati választást Koszovó északi részén a térségben fennálló feszült helyzet miatt - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap vasárnap. A koszovói elnök azt követően döntött a voksolás elhalasztásáról, hogy a fennálló feszültségek miatt a nemzetközi közösség több képviselője is ezt kérte tőle.

Koszovó északi részén azért tartottak volna előrehozott önkormányzati választást, mert az ott élő szerb kisebbség tagjai november első hetében úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai hatóságok elrendelték: a Szerbia által kiadott rendszámtáblákat koszovóiakra kell cserélni.